Hogyan lakatolj
2022. máj. 26., Kerekparosklub.hu

Az alábbi lakatolási tanácsok talán maguktól értetődőnek tűnnek, mégis figyelmet érdemelnek, mert betartásukkal a kerékpárlopások nagy része elkerülhető.

Kizárólag jó minőségű, erős zárat használj!
Általános szabály: lakatra a kerékpár értékének kb. 10%-át költsd, olcsóbb bicikli esetén akár többet! Ahogy a mondás tartja: „Olcsó bringa, drága lakat - sokáig a tiéd marad!”. Merev anyagú, edzett acélból készült lakatokat érdemes vásárolni – U-lakatot vagy acélszemes láncot. A hajlékony acélsodronyokat és gerinclakatokat vastagságtól függetlenül können elcsípik.

Egy pillanatra se hagyd magára lezáratlanul a bringádat! A legtöbb lopás az ilyen “beugrom a boltba, tényleg csak egy percre” esetekben következik be.

Jól látható, forgalmas helyen lakatolj! Például ahol a gyalogos forgalomnak legalább minimális visszatartó ereje van a tolvajokkal szemben.

Győződj meg arról, hogy amihez lakatolsz, az biztosan le van rögzítve! Ne kösd a kerékpárt olyan fához, amit ki lehet vágni vagy oszlophoz, amit ki lehet húzni a földből.

Ne hagyj a bringán mozdítható értéket! Vidd magaddal a kilométerórát, lámpát, kulacsot, pumpát, vagy egyéb mozdítható tartozékot, mert az is érték.

Ne tárold a bringádat hosszútávon lépcsőházak folyosóján, kapualjakban, még jobb zárral sem! A lezárt folyosó sem jelent különösebb akadályt a tolvajnak, sőt, itt rejtve dolgozhat, nagyobb szerszámokat is igénybe vehet. Ráadásul gyakran kifigyelik, hogy melyik lépcsőházból mit lehet vinni. Zárható kerékpártárolóban, pincén belül is lakatold le a bringádat!

A zárat mindig vidd magaddal! Sose hagyd a tárolón, hogy másnap ne kelljen cipelni! Otthagyott zárat könnyen “előkészíthetnek” anélkül, hogy észrevennéd.

A lakattal a kerékpár vázát is rögzítsd, ne csak a kereket! Hátsó kerekedre speciális kerékzárat is felszerelhetsz.


A teljes anyagot az alábbi linken találod meg:

https://kerekparosklub.hu/kisokos/hogyan-lakatolj