Mindig látszódj!
2022. máj. 24., Kerekparosklub.hu

Mindig törekedj arra, hogy jól látható legyél, ha biciklivel közlekedsz. A legtöbb kerékpáros baleset azért történik, mert az autósok nem veszik észre a kerékpárost. Hogy ezt elkerüld, két dologra kell különösen ügyelned: már szürkülettől közlekedj kivilágítva, és kerüld a gépjárművek holttereit!

Sötétben a világítás nélküli biciklis láthatatlan.

Legyél látható: legyen a bicikliden macskaszem (elöl fehér, hátul piros), a kerekeiden küllőprizma és/vagy az abroncson reflexcsík, elöl és hátul pedig már szürkülettől használj villogót vagy lámpát!

A villogókból olyan típusokat szerezz be, melyek könnyen le- és felrakhatóak a kerékpárra, hogy azokat mindig magadnál tudd tartani. Ajánljuk mindezt azért, hogy megspórold azt a bosszúságot és kiadást, amit az első pár lelopott lámpa okoz.Minden útra vidd magaddal lámpáidat, mert ha sokáig kell maradnod, előfordulhat, hogy közben besötétedik. Az elemes lámpák könnyen lemerülnek, ellenőrizd fényerejüket indulás előtt.

A biciklis lámpák többsége nem arra készült, hogy azzal több méterre előre láss, és hogy koromsötétben is észrevegyed velük az úthibákat, akadályokat. Erre vannak speciális kialakítású – többnyire költséges elrendezések. Amennyiben éjszakai túrához ilyenre lenne szükséged, kérdezz minket, érdeklődj szakboltokban.

A fényvisszaverő mellény vagy ruházat használata lakott területen kívül sötétedés után vagy rossz látási viszonyok közt kötelező. Ez lehet a jól ismert mellény, vagy egyéb megfelelő nagyságú fényvisszaverő felülettel ellátott ruházat.


A gépjárművek holtterei

 

Minden gépjárműnek négy holttere van - ezek olyan területek, amiket a gépjárművezető nem lát. Az, hogy téged a sofőr a holttérben nem lát, az nem az ő hibája. Neked kell úgy közlekedned, hogy kerüld a holttérben tartózkodást. Az ábrákon egy személygépkocsi és egy tehergépkocsi holttereit láthatod.Vigyázz! Teherautóknál és buszoknál jóval nagyobb a holttér, ráadásul általában nincs középső visszapillantó tükör rajtuk, így vezetőjük számára láthatatlan a biciklis a gépjármű mögött is!

A teljes anyagot megnézheted itt:
https://kerekparosklub.hu/kisokos/lathatosag