Hogyan bringázz a forgalomban?
2022. máj. 27., kerekparosklub.hu

A Magyar Kerékpárosklub összefoglalta azokat a kerékpározás közben elkövethető hibákat, amiből a leggyakrabban származik baleset.

TEREMTS SZEMKONTAKTUST

Amellett, hogy jól látszódsz, fontos megbizonyosodnod arról, hogy ténylegesen észre is vettek. Ehhez legnagyobb segítséged a szemkontaktus. A közlekedők tekintetéből következtetni lehet a szándékaikra. Keresd a másik tekintetét, így arról is megbizonyosodhatsz, hogy ténylegesen észrevettek. Ha például egy kereszteződésben neked van elsőbbséged, mindenképp keresd a szemkontaktust a keresztező jármű vezetőjével. Ha látod, hogy nem néz rád, hanem a másik irányba fordítja a fejét, vagy épp telefonál, lassíts le, hogy meg tudj állni.
A szándékok jelzésére a szemkontaktus mellett természetesen vannak egyéb bevett módok is. Ha irányt változtatsz, mindenképp jelezd karjelzéssel. Ha sávot váltasz, vagy kikerülsz valamit, előtte mindig nézz hátra, és szintén jelezz karoddal! A tükör használata is hasznos lehet, azonban nem helyettesíti a hátranézést! Ha kezdő biciklis vagy, mindenképp gyakorold a hátranézést, mert kell egy kis gyakorlat ahhoz, hogy hátranézés közben is egyenesen tud haladni, tartva az eredeti irányt.

A JOBBRA-TARTÁS KÉRDÉSE

A Magyar Kerékpárosklub lobbierejének is köszönhetően KRESZ már nem kötelezi arra a kerékpárosokat, hogy mindig szorosan az út jobb szélén haladjanak, ezt sokszor érdemes kihasználni. Nagyon gyakran biztonságosabb elfoglalni a sávot, vagy legalább kissé balra tartani, mint rátapadni a jobb oldali padkára.
A kerékpározás azonban nem forgalomlassító sztrájk, ezért nem foglalhatjuk el mindig a teljes sávot. A megfelelő helyzet a sávon belül sokmindentől függ: az út szélességétől, a kátyúktól, az autók sűrűségétől és sebességétől, a te sebességedtől, stb. A konkrét közlekedési helyzetek tárgyalásakor részletesebben kifejtjük, hogy mikor kell különösen ügyelned arra, hogy ne szorosan az út jobb szélén közlekedj.
Sokan nem mernek a sáv közepe felé húzódni, és szorosan a szegély mellett haladnak, mert félnek a hátulról jövő autóktól, mondván, hogy nehezebben előzik így meg őket. Ez a módszer azonban veszélyes, mert arra csábítja a járművezetőket, hogy a megfelelő oldaltávolság tartása nélkül sávon belül előzzenek. Magyarországon sajnos még sok járművezető számára a közlekedési kultúra része, hogy a nem szorosan jobbra tartó kerékpárosokra rádudál. Ez általában vagy a KRESZ hiányos ismeretéből adódik, vagy nem gondolnak bele abba, hogy egyszerűen azért nem közlekedik az út legszélén a kerékpáros, mert nem szeretne balesetet. Ezért ha autóval közlekedsz, gondolj erre, mondd el barátaidnak is!
A sáv elfoglalása különösen körforgalmakban működik jól. A forgalom általában lassabban megy, ezért nem nehéz felvenni a tempóját, a sáv közepén jól látható vagy az autósok számára, és megelőzi, hogy elüssenek jobbra kanyarodáskor.

NE BRINGÁZZ A JÁRDÁN

Ne járdázz!

A kerékpár jármű. A járda a gyalogosoké, ne kerékpározz rajta! Sajnos még sok kerékpárutat járdákon jelölnek ki egy sárga csíkkal elválasztva, ezek veszélyéről a “Kerékpárutak” résznél olvashatsz. Amennyiben mégis járdára vagy gyalog- és kerékpárútra kényszerülsz, legyél óvatos, viselkedj ott „vendégként”! Ne száguldozz, ne szlalomozz, vigyázz a gyalogosokra, ne csengess rájuk agresszívan, adj nekik elsőbbséget!
Fontos még, hogy gyalog- és kerékpárutak esetében minden egyes kereszteződés előtt lassíts le annyira, hogy meg tudj állni - az autósok gyakran nem számítanak arra, hogy a járdáról vagy akár a bringaútról egy kerékpáros suhan eléjük. A KRESZ szerint a járdán csak akkor szabad kerékpárral közlekedni, óvatosan és lassan, ha az úttest nem alkalmas a kerékpáros közlekedésre. A gyalog- és kerékpárutat nem kötelező használni, ha azzal veszélyeztetnéd a gyalogosokat. A kerékpárutat ugyanakkor a KRESZ szerint kötelező használni - a “kerékpárutak” résznél látni fogod, hogy ez néhány esetben igencsak szerencsétlen kitétel a KRESZ-ben.

A teljes anyagot az alábbi linken találod meg:

https://kerekparosklub.hu/kisokos