Mi okozza az emlőrákot?
2023. okt. 17., https://www.breastcancer.org

Akkor szedjük össze a választ az eredeti kérdésünkre a Think Pink, Live Green kiadvány alapján.

1. Hosszabb ideig élünk
Napjainkban a nők hosszabb ideig élnek, mint bármikor ezelőtt, átlagosan 30 évvel tovább, mint egy évszázada. Ez sok szempontból nagyon jó hír, a daganatok szempontjából viszont a legkevésbé sem, mivel az öregedés a legnagyobb kockázati tényező a daganatok kialakulásának tekintetében. A génjeink több káros mutációt szenvednek el az idő előrehaladtával és kevésbé képesek ezek javítására.

2. A pubertáskor és a mellek kifejlődése hamarabb kezdődik
Minél hamarabb kezd el egy lány menstruálni, annál nagyobb esélye van a mellrák kialakulására. Illetve minél hamarabb kifejlődnek a mellek, az érzékeny szövet annál tovább van kitéve káros hatásoknak, ami szintén növeli a kockázatot.

3. Egyre több nő vállal idősebb korban gyermeket
Az első kihordott terhesség véd a mellrák ellen, mert elősegíti az emlő sejtjeinek érését és az érett sejteknek nagyobb esélyük van a normál növekedésre és osztódásra, így kisebb az esély az abnormális változások bekövetkezésére. Ennek a folyamatnak a kitolódása növeli az emlőrák kialakulásának esélyét.

4. Egyre kevesebben szoptatják gyermeküket vagy rövidebb ideig szoptatják őket
Ebben az esetben az ok lényegében ugyanaz, mint a 3. pontban, a szoptatás stimuláló hatása miatt a sejtek gyorsabban válnának érettén és ellenállóbbá.

5. Sok nő szed hormontartalmú készítményeket
Ez igaz a fogamzásgátlókra, amelyet már sok tinilány is elkezd szedni, illetve a menopauzán áteső hölgyek hormonterápiájára is. A hormontartalmú készítményeknek közepes vagy alacsony rizikónövelő hatása van, mivel a hormontartalom az emlő sejtjeinek fokozott növekedését idézik elő.

6. Egyre több nő és fiatal lány túlsúlyos
A túlsúly világméretű probléma, szinte megkerülhetetlen bármilyen betegség tárgyalásakor. Az elmúlt évtizedekben a túlsúllyal élők száma megtöbbszöröződött. Ez többek között a mozgásszegény életmódnak, a szénhidrát- és zsírdús ételek elterjedésének és ezen ételek szinte korlátlan hozzáférhetőségének köszönhető. A zsírsejtek ösztrogént termelnek, így a zsírtöbblet még több, felesleges ösztrogént termel, ezen felül a zsírban oldódó káros anyagokat képes elraktározni. A többlet-hormon hatására az emlő sejtjei túlzott növekedésbe kezdhetnek, ami egyértelműen kockázati tényező. Ezen felül a túlsúly folyamatos gyulladást tart fent a szervezetben, csökkentve az immunrendszer hatékony működését. A túlsúlyos édesanyáknak pedig gyakran gyermekeik is túlsúlyosak, ami korai pubertáshoz vezethet (2.pont).

7. Egyre kevesebb a fizikai aktivitás
A modern, felgyorsult világunkban egyre többen végzünk ülőmunkát, amivel egyre több időt töltünk, ahova autóval érkezünk és ami után a kanapén lazítunk és internetezünk. Pedig a rendszeres testmozgás segít a daganatos betegségek kockázatának csökkentésében a testsúly, a hormon és vércukorszint normális szinten való tartásával.

8. Egyre többen egyre több alkoholt fogyasztanak
Megnőtt a nők körében az alkoholfogyasztás és a fogyasztott mennyiség is. Sokan rendszeresen megisznak 3-7 pohár alkoholt hetente, de a 7 pohár feletti mennyiség sem ritka. Az alkohol szintén a hormonrendszerre gyakorolt hatása révén válik kockázati tényezővé, az ösztrogén lebontását csökkentheti míg termelését növelheti.

9. Sok nő dohányzik
A dohányzást mindenki a tüdőrákkal hozza összefüggésbe. Azonban a dohányzás során bekerült káros anyagok rongálják a sejteket és gyengítik a javító mechanizmusokat a szervezet egészén belül, így az érzékeny emlőszövetben is.

10. Túl sokat stresszelünk és keveset alszunk
Modern életvitelünk kicsit sem nevezhető pihentetőnek. Teljes állásban dolgozunk, háztartást vezetünk, gyermekeket nevelünk, családunkkal, barátainkkal foglalkozunk és mindeközben egyre több és több külső inger ér minket. A túlzott stressz és a nem kielégítő alvás általánosságban negatív hatással van az egészségünkre és a közérzetünkre. A túlzott stressz pedig fokozott kortizol, más néven stresszhormon termeléshez vezet, ami gyengíti az immunrendszerünket. Szintén hormonális változásokat okoz, ha alvás közben fény ér bennünket. Fény hatására kevesebb melatonin hormon termelődik, aminek a normális sejtnövekedésben elengedhetetlen szerepe van.

11. A nők egyre több környezeti szennyezőanyagnak vannak kitéve
A szintetikus kémiai anyagok elterjedése sok területen megkönnyítette az életünket. Azonban bizonyos anyagok az egészségre károsnak bizonyulnak és nagy mennyiségben feldúsulhatnak a környezetünkben, akár ételeinkben, jelen vannak a használati tárgyainkban, kozmetikumainkban. Néhány szennyező anyag képes a sejtek genetikai állományát károsítani. Ez az alváshiányhoz hasonlóan az általános egészségi állapotunkra van hatással, a mellrákhoz kapcsolódó konkrét kockázat felmérése további kutatásokat igényel.

Törődj az egészségeddel!