Miért a női mell?
2023. okt. 10., https://www.breastcancer.org/risk/factors/tplg-booklet-checklist

„Think Pink, Live Green"

Ha jól olvasol angolul, akkor legegyszerűbb, ha elolvasod.
De kivonatolom.

A mell nagyon sokáig fejlődik. Értelemszerűen a magzati korban kezd fejlődni, de a leglényegesebb változások a serdülőkorral jönnek el. Ekkor alakul ki a valódi mirigyállomány és a zsírszövettel burkolt női mell (erről lásd külön cikkünket).
Azonban a fejlődés nem áll meg a rendszeres menstruáció megindulásával! A mell feladata ugyanis elsősorban a szoptatás. jelen tudásunk szerint az első befejezett terhesség végéig, vagyis az első szoptatásig fejlődésben van.

Egészen eddig hatnak rá a környezetből érkező hormonális és nemhormonális ingerek miközben sejtosztódások zajlanak a szövetében, ami nagyon alkalmas arra, hogy mutáció (genetikai változás, hiba) alakuljon ki a sejtek valamelyikében. Ez az idő több évtized, sőt a mostani trendek alapján folyamatosan nő, hiszen a fiatalok egyre később mernek/tudnak vállalkozni az első gyermekre. Jelenleg 30 éves koruk körül.

Az emlőrák természetesen nem ez alatt az időszak alatt alakul ki, de a genetikai változások, amik KÉSŐBB az emlőrákhoz vezethetnek, azok igen.
A hosszabb várható élettartam is szerepet játszik a gyakoriság növekedésében, ugyanis minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb az esély az emlőrákra, de ez nem olyasmi, amin változtatni szeretnénk.

A többi szervük felkészülése a feladatára nem tűnik ennyire összetettnek.
De akkor mit tudunk tenni?
Erről szól a folytatás.