Min változtass?-3. rész
2023. okt. 16., https://www.breastcancer.org/risk/factors/tplg-booklet-checklist

„Think Pink, Live Green" Folytatjuk a megkezdett listát.

#20
Vízivás.
Magyarországon a csapvíz szinte minden településen korlátozás nélkül fogyasztható. Uánanézhetsz az antsz honlapján (bár az információ helye a sok átalakulás miatt később változhat):
https://www.antsz.hu/felso_menu/ugyintezes/hatosagi_nyilvantartas/ivoviz
Ha van módod vízszűrőt használni, akkor az nem haszontalan. Ne az árak, hanem a szűrés minősége (milyen szabvány szerint, mit szűr) alapján tájékozódj!
A palackozott víz sokszor kevésbé biztonságos. A napon tartott palackok biztosan nem egészségesek, de a baktérium-szennyezéssel kapcsolatos kifogás sem ritka. Vegyél egy megbízható anyagból készült egyedi kulacsot és töltsd újra naponta csapvízzel!

# 21
Talán hallottál már róla, vagy nem is gondolod, hogy mennyi vegyszerrel találkozunk saját jószántunkból, nem is kevés pénzért. A kozmetikumokra gondolok. Nézz körül a fürdőszobádban és olvasd el az összetevőket! Az a sok vegyi anyag, amit képtelenség tesztelni, biztosan felszívódik a bőrödről, legyen az samponban, öblítőben, vagy testápolóban. Gondold át, hogy valóban szükséged van-e mindegyikre. Ha teheted használj kevesebb féle vegyszert, és keresd a biztonságosabb termékeket!
Az aluminium-tartalmú izzadásgátlók és az emlőrák feltételezett kapcsolatáról talán már hallottál. Nem kell saját magunkon tesztelni a hatásokat! Törekedj a biztonságra!
(lásd külön cikkünket erről ITT)

#22
A háztartásban, takarításhoz használt vegyszerekkel ugyanez a helyzet. Az illatgyertyák és a szobákban használt levegőillatosítók káros hatását már gyanítják. De minek is kellene a levegőt vegyszerrel illatosítani? A végén nem leszel képes észrevenni a természetes illatokat! Így is éppen elég vegyszer szabadul ki a bútorokból, festékekből stb
Érdemes sűrűn szellőztetni.

#23
Az érzelmi stressz kezelése nagyon fontos.
Ha úgy érzed, hogy ez nehézséget okoz, nem szégyen szakember segítségét kérni.
Erről lásd külön cikkünket ITT

#24
Fizikai igénybevétel
Figyelj a fizikai állapotodra! A folyamatos rohanásban sokszor elfelejtkezünk magunkról, azonban elengedhetetlen, hogy szakítsunk időt saját egészségünk megőrzésére. Ebbe beletartozik a már fent említetteken kívül a korunknak megfelelő szűrővizsgálatokon való részvétel.

#25
A jó alvás fontos az egészség megtartásában. Az éjszakára szükséged van ahhoz, hogy szellemileg, érzelmileg és fizikailag is pihent legyél. Tekints rá úgy, mint ami a jóllétedhez fontos! Nem elvesztegetett idő!

#26
Ez a legnehezebben betartható tanács: érdemes időben szülni. Ehhez nyilván egy csomó dologra szükség van, remélem, hogy neked sikerül majd...

#27
Ismerd a saját és a családod egészségügyi előzményeit! Milyen betegségek fordultak elő és kinél. Az elsőfokú rokonaink betegségeire általában több esélyünk van, mint az átlagnak, de ez nem minden esetben igaz. Ha kérdésed van, fordulj szakemberhez, először kérdezd a háziorvosod!

#28
Ha a családodban magas kockázat van emlőrákra, akkor külön lépéseket is érdemes megfontolnod, ezzel mindenképpen fordulj genetikus orvoshoz! Kérdezd meg a háziorvost, hogy hová menj!

#29
A vásárlásaiddal szavazol is. Ha keresed az egészséges termékeket, azzal visszahatsz az árusításukra. Ha sokan nem veszik meg azt, ami egészségtelen, akkor nem tudják eladni. Erre is gondolj, amikor vásárolsz!

#30
Kezd el a változtatást most! Pipáld ki az alábbi listán, amit már megtettél.

#31
Higgy magadban és sikerülni fog!