„Időskori” cukorbetegség kamaszkorban?
2013. ápr. 19., Dr. Klujber Valéria

Korábban a kettes típusú cukorbetegség csak az idősebbeket érintette. Így is neveztük: időskori cukorbetegség. Gyermekkorban rendkívül ritkán fordult elő.

Ez ma – sajnos – nem így van. Egyre több ifjú, sőt gyermekkorú kettes típusú cukorbeteg van.

 A cukorbetegség két típusa.

Az egyes típus alatt azt a betegséget értjük, amikor az inzulin termelése megszűnik, vagy legalábbis nem elegendő. Ennek oka az, hogy a hasnyálmirigy Langerhans (inzulin-termelő) sejtjeit az immunrendszer tönkreteszi, vagyis egy autoimmun betegség. Ez tipikusan fiatal felnőttkorban jelentkezik, de nem ritka egészen kicsi gyermekkorban sem.

A kettes típus viszont egy komplex anyagcsere-probléma következménye, amelynek kezdete az elhízás, hozzájárul a mozgáshiány, a táplálkozás jellegzetességei és sok minden más. A közhiedelemmel ellentétben, ebben a típusban sokkal inkább kell genetikai hajlammal számolni. Ha tehát a szüleid egyike, akár valamelyik, vagy esetleg több nagyszülőd is cukorbeteg, akkor neked is lehet fokozott hajlamod.

Hogy ezt miért kell tudnod?

Amíg az egyes típus ellen gyakorlatilag nem lehet védekezni, a kettes típus egyértelműen befolyásolható az életmóddal. Ha egy kettes típusú cukorbeteg, vagy az arra hajlamos ember életmódot változtat, a betegség vissza is fordítható!

1. A legfontosabb, ha lehet egyáltalán sorrendet felállítani: a mozgás. A mozgás két legfontosabb sajátossága, hogy elégeti a cukrot és nem engedi, hogy elhízzál.
2. Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás, minél kevesebb finomított cukor. A legjobb, ha ti készítitek az ennivalókat, nem félkészen-készen veszitek. Ha alapanyagokból indulsz ki, akkor biztosan tudni fogod, hogy miből van az, amit megeszel.Az is fontos, hogy evések között ne egyél-igyál cukros nasikat (nápolyik, „üdítők” és társaik….)
3. Lelki egyensúlyTaláld meg azt a mozgást, vagy éppen azt a hobbit, lazítást, ami téged megnyugtat, kikapcsol. Lehet, hogy ez egy energikus mozgás, de lehet, hogy éppen az elcsendesedés, meditálás. Mindenképpen hasznos lehet valamilyen spirituális tevékenység, akár vallás gyakorlása is.

Az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság idén januárban először adott ki terápiás irányelveket a gyermekkori 2-es típusú cukorbetegségre vonatkozóan. Döntésüket azzal magyarázzák, hogy az utóbbi három évtizedben meredeken emelkedett az elhízott gyermekek száma, ami a diabétesz problémáját is magával hozta.

A hiány pótlására született meg az American Academy of Pediatrics (AAP) új irányelve, melyet a Pediatrics című angol nyelvű orvosi lap is nyilvánosságra hozott (Pediatrics 2013;131:364–382).

De miért is olyan nehéz a gyermekkori 2-es típusú cukorbetegség felismerése?

A 2-es típusú diabétesz gyermekkorban hosszú ideig rejtve maradhat, amihez hozzájárul az is, hogy a gyermekkori cukorbetegség sok esetben tünetmentes vagy csak enyhe tünetekkel jár. A diagnózis felállításához vértesztre van szükség. A gyermekkori 1-es és 2-es diabétesz elkülönítési kritériumai nem mindig egyértelműek. Ebben a korcsoportban előfordulhat, hogy az egyik típusra jellemző tünet a másik típusban is jelentkezik. Például az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermek is lehet elhízott, nem csak a kettes típusú. (Csak ennek nála semmi köze nincs a betegség kialakulásához.)

A szakemberek mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség gyakoriságának meredek emelkedéséről számolnak be a nyugat-európai országok, illetve az Egyesült Államok gyermekei között. A magyar diabetesz-regiszter adatai is emelkedést mutatnak.

A The Lancet című orvosi lapban nyilvánosságra hozott 2009-es felmérés szerzői úgy becsülik, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben a 15 év alattiak körében körülbelül 70 százalékos emelkedés várható a következő húsz évben.