Nem betegség – hajlam!
2020. okt. 26., Dr. Klujber Valéria

A legtöbb betegség, amiben megbetegszünk és meghalunk a civilizált világban valamilyen genetikai hajlam alapján alakul ki.
Akkor miért van az, hogy a családokon belül sem mindig kiszámíthatóan jelentkezik? Erről a gének kombinálódásán kívül az eltérő életmód tehet. Hogy kell ezt érteni?

A génjeink felét az egyik, a másik felét a másik szülőnktől kapjuk. Ők azonban véletlenszerűen felezik el a genetikai állományukat, minden ivarsejtbe más-más génkészlet kerül. Ettől leszünk egyediek. Tehát eleve csak fele részben vagyunk velük azonosak. Ennek ellenére érdemes megnézni, hogy a szüleink és a nagyszüleink milyen tartós (krónikus) betegségekben szenvednek-szenvedtek, mert ezekre a betegségek nekünk is több esélyünk van az átlagnál.

Mik lehetnek ezek?

Szív- érrendszeri betegségben halnak meg legtöbben, az emberek közel fele. Ez infarktust, agyvérzést, trombózist-embóliát jelent legtöbbször. Híres embereknél ilyenkor olvassuk azt, hogy „tragikus hirtelenséggel”, mivel sokszor ezeknek a betegségeknek nincs súlyos előjele. A magas vérnyomás és a mozgásszegény, lusta életmód és az ennek köszönhető elhízás azonban közismerten kockázati faktorok. Ha tehát a családodban ilyen betegségek halmozódnak, akkor nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozz és rendszeresen mozogj! A vérnyomást pedig – nincs mese – mérni kell, mert általában nem okoz panaszt, csak csendben roncsolja az ereket. Ha csak akkor vesszük észre, amikor az első panaszok jelentkeznek, rendszerint már késő.

Az összes betegségre igaz: könnyebb megelőzni, mint meggyógyítani.

A másik leggyakoribb betegségtípus a daganatok. Nem kell kétségbe esni, ha volt ilyen a családodban, jó, ha tisztában vagy vele, hogy minden harmadik embernek lesz rákja az élete során. Egy részük azonban nem ebben hal meg, „csak” kb. minden negyedik ember. A rák még kevésbé öröklött hajlamon múlik, leginkább életmód kérdése. Nagyon ritkák az öröklődő ráktípusok (ilyenkor nagyon fiatal korban, páros szerveknél gyakran kétoldalon jön elő a betegség).
Itt (ha lehet) még fontosabb az életmód.
Kerülni kell a dohányzást.
Alkoholt csak felnőttként, evéssel együtt és mértékletesen szabad fogyasztani.
Óvakodni kell a szexuálisan terjedő betegségektől (gumióvszer).
Naponta legyen székleted – ez főként evés-ivás valamint mozgás kérdése.
Kiegyensúlyozott táplálkozás: kevesebb állati zsiradék, kevesebb adalék és ismeretlen összetevő!
Ne égj le a napon. Fontos, hogy érje nap a bőrödet, de a leégés káros hatása összeadódik egy életen át.
Fontos még a lelki egészség, a személyi higiéné – ezeket nehezen tudnám egy mondatban összefoglalni, de sok ilyen tartalmú cikket írtunk már neked.

Összefoglalva: nézd meg a felmenőid életét, betegségeit és életmódját és tanulj belőle!