A versenyzés
2022. ápr. 8., Monspart Sarolta

A verseny mindig megméretés – hasonlóan a vizsgázáshoz vagy az első találkozáshoz valakivel -, amit nem lehet igazán megszokni, amire készülni illik és kell, ami az ismeretlen és az új bűvöletével az örök kíváncsi embert elégíti ki. A versenyen az egyenlők között azé a győzelem – vagy a jobb helyezés -, aki többet ad érte.A gyakrabban versenyzőnek kialakul egy saját, egyéni filozófiája a saját versenyzéséről: miért méreti meg magát nyilvánosan, milyen a taktikája,  mit vár önmagától és környezetétől, mikor adja csak fel a versenyt, mit jelent sokadiknak lenni a mezőnyben, minek örülhet vagy mikor bosszankodhat?!
A versenyen elsősorban önmagunkkal küzdünk csak aztán az ellenfelekkel. Az ember szereti önmagát legyőzni, szeret versenyezni és szeret(ne) nyerni.
A versenyzés akkor is jó játék, ha tudjuk, hogy nem leszünk az elsők között. Első versenyünkön – elegendő induló esetén – biztosan nem. Egy-egy verseny újdonsága, eltérése a megszokottól, meglepetés gazdagsága, változatossága az, ami hívja, csalogatja az örök kíváncsi fiatalt versenyezni.

A versenyzés alapszabályai
(Tanács az első versenyükön indulóknak)
- Cél: teljesíteni a versenyt. Ezért az első verseny bármely sportágban olyan legyen ahogyan azt az edzéseken megszoktuk. Legyen tapasztalatszerzés ez az első verseny!
- Nevezés: A nagy versenyekre előre nevezzünk, mert ezzel segítjük a rendezők munkáját és saját magunkat is kényszerítjük lelkileg és fizikailag, tehát kettősen a felkészülésre.
- A cipő, a sportöltözet legyen az edzésen is használt. Ne vegyünk fel új, divatos versenycipőt, versenyruhát!
- A nevezési lap olvasható és teljes kitöltése elengedhetetlen az eredményértesítő készítéséhez és postázásához, az egyéb esetleges statisztikához.
- A rajtszámot viseljék teljes nagyságában a rendezőktől kért helyen.
- A bemelegítés a verseny előtt nagyon fontos. Versenyre kész szervezetet segít a rajthoz állítani, s lefoglalja a figyelmet a kicsit feszültebb várakozás perceiben.
- A rajtnál legyünk a helyünkön.
- Legyünk sportszerűek a versenypályán, hiszen önmagunkat csapjuk be különben.
- Segítsünk sporttársainkon verseny közben, ha szükséges. 
- Tanuljunk meg veszíteni, hogy győzni tudjunk!
- Levezetés következik a verseny után.
- Mosolyogjunk – ha nem felejtjük el – a verseny végén. Sokkal több mosolyt láthatunk így magunk körül. Emelt fővel menjünk a zuhanyozóba, hiszen mindent megtettünk, amit lehetett.

A versenyhelyzet speciális volta
A versenyzés nagymértékben függ a fiatal sportoló egyéniségétől.
- Az edzés, a felkészülés hosszan tartó folyamat, míg a verseny a lehető legrövidebb idő alatt lezajlik, tehát egészen más élethelyzet.
- Az edzéseken a szervezet és az egyén egésze alkalmazkodik a növekvő terheléshez, de a versenyhelyzet pszichés többletterhét csak számunkra azonos fontos versenyeken lehet(ne) megszokni.
- A motivációnak (siker, rivalizálás, kompenzálás, kitűnni vágyás, küzdelem, szórakozás, társaság stb.) jelentős szerepe van abban, hogy miért vállalja a sportoló a versennyel járó kettős és speciális terhelést.
- A rajt előtti órák, percek, napok állapota minden sportolónál egyéni. Háromféle versenyzői típust különböztethetünk meg a rajt előtti pszichikai és fiziológiai jelek alapján. Viselkedésünk jellemzői:

a) minden normális, enyhe izgalom, koncentrálás, önbizalom, jól szervezett küzdelem a versenyen és a várt teljesítmény (rajtkészség);
b) erős idegesség, szétszórtság, nyugtalan semmittevés, izzadás, pulzusgyorsulás, remegés, fejetlen küzdelem és taktikátlan futás, görcsös akarás, elmaradt eredmény (rajtláz);
c) félelem, feladás gondolata már a rajt előtt, fáradt mozgás, kedvetlenség a verseny alatt is, nem hajtja ki magát, a várható eredmény elmarad (rajtapátia).

A verseny előtti pihenő
A pihenőnapok és az edzések váltakozása mind egyéntől függő, így legjobban maga a sportoló tudja megfigyelései és tapasztalatai alapján a terhelés-pihenés megfelelő arányát kialakítani.
Általában a verseny előtti napon teljes pihenő van vagy egészen könnyű 30 perces ún. átmozgatás. Verseny előtt 2 nappal talán még gyakoribb a teljes pihenő. Ne féljünk pihenni, még ha kicsit „tömörebbnek” érezzük magunkat a verseny reggelén.
Az alvás fontos pihenés. Ha csak egy éjjel nem alszik valaki jól és eleget valamiért, például a verseny előtt közvetlenül, akkor az valószínűleg nem rontja a teljesítményét. Ha rendszeresen kialvatlanul ébred, nemcsak versenyteljesítménye lesz gyengébb!

A verseny előtti táplálkozás
Megint csak azt olvashatjuk, hogy egyéni. Ismerjük meg jól „táplálkozó önmagunkat” verseny előtt. Néha kicsit változtathatunk, például új országban, új környezetben, más jellegű versenyen stb., de egészen új dologgal ne próbálkozzunk. Minél hosszabb egy verseny, annál szigorúbb egyéni szabályokat tartsunk be az étkezésünknél.

Általában a verseny előtt már 2-3 órával nem eszünk. Inni ihatunk az utolsó fél órában is, akiknek bírja a gyomra és nem „klutyog” sportolás közben. Kávét, erős teát csak az igyon, aki máskor is szokott futás előtt. Alkoholt tilos, buborékos üdítőt nem ajánlott inni. Figyeljünk, mert sokan érzékenyek az erősebben édes italokra és hasmenést kapnak tőle, ezért edzésen próbáljuk ki előbb a frissítő italunkat.