MIKOR? MIT?
2022. ápr. 11., Monspart Sarolta

Arról olvashattok sorozatunk utolsó előtti részében, hogy melyik sportágat mikor kezdjük el.Kezdési javaslat

Nem kötelező, de tudományos javaslat a különböző sportágak életkori kezdésére különös tekintettel, ha élsportoló szinten kívánja a sportoló űzni a kedvencét:

- úszás, műkorcsolyázás edzés:  6-8 év
versenyzés: 9 év
   
- műugrás, torna, gyorskorcsolyázás, sílesiklás edzés: 7-10 év
versenyzés: 12-15 év
   
- asztalitenisz, jégkorongozás, gyeplabdázás, ökölvívás, kosárlabdázás, dobások, kajakozás,   kenuzás, kerékpározás, röplabdázás, labdarúgás, sportlövészet, vívás, tenisz, birkózás,  lovaglás, síugrás, tájfutás edzés: 10-12 év
versenyzés: 13-17 év
   
- középtávfutás, hosszútávfutás, ötpróba, súlyemelés, öttusa, motorsport, triatlon edzés: 13-17 év
versenyzés: 16 év


Az életkorok csak irányszámok, hiszen az egyéni eltérések óriásiak. Érdekes, hogy a technikai sportágakkal – korcsolya, szertorna, műugrás stb. – akár iskolakezdés előtt is ismerkedhet már a gyermek. Például már 16 évesen is élsportoló lehet az a fiatal, aki magas szintű edzésmunkát végez megfelelő teljesítménnyel.

A gyorsasági erősportágak, küzdősportok, labdajátékok kezdése 8-12 éves korban ajánlott, s az élsport 18-23 éves korban kezdődik, például vívás, síugrás, cselgáncs, atlétika vágta-, ugró- és dobó-versenyszámokban. Az állóképességi sportágak edzéseit elég 10-15 éves korban kezdeni, s később versenyezni.

Az úszás teljesen más. Az óvodások kezdhetik a tanulást, majd az edzést, s a tizenévesek írják a világcsúcsokat. A nyugdíjasok ismét úszni járnak. Az úszás az egyik legtökéletesebb életmódsport, mint például a túrázás, futás, kerékpározás, tánc és a gimnasztika. Ezek mindegyike kortalan és bármikor az életmód része lehet.