A reggelizés fogyaszt?
2022. márc. 7., eufic

Egy rendes nap-kezdéshez a reggeli szolgáltatja az energiát és a tápanyagokat. A rendszeres reggelizés kapcsolatban áll a tökéletesebb tápanyagbevitellel és segíthet az egészséges testtömeg fenntartásában. 

Különösen fontos ez  a serdülők számára, mivel úgy tűnik, hogy a reggeli támogat a tanulásban és segíti az iskolai teljesítményt. Mivel ez az az étkezés, amelyet legvalószínűbben hagynak ki, az európaiakat rá kell ébreszteni a reggeli előnyeire.A böjt megtörése 
A legtöbb gyermek és fiatal, alvást követően, ahol a test számos órát koplalt, nagyon felélénkül. A glükóz-szükséglet az izmokban és az agyban hirtelen megemelkedik, üzemanyag kell. A reggeli megtöri az éjszakai koplalást, ellátja energiával a testet a gyorsindításhoz, élesíti az elmét. Mégis, az európai  gyerekek 10-30%-a kihagyja a reggelit az idősebb serdülőkkel és főként lányokkal együtt.

Egy tápláló étkezés 
A reggelit kihagyókkal összehasonlítva azok, akik reggeliznek, sokkal valószínűbb, hogy megfelelnek a tápanyagbeviteli ajánlásoknak és a vitaminokból, ásványi anyagokból és (élelmi) rostokból magasabb a napi bevitelük.  Egy pillantást vetve a leggyakrabban választott reggelikre, nem nehéz megérteni, hogy miért: tejtermékek, fogyasztáskész cereáliák és kenyérfélék, gyümölcslevek, gyümölcsök és a tojás található a lista élén. A reggelizők rendkívül pozitív egészségmagatartásról tettek tanúbizonyságot, beleértve a nagyobb napi gyümölcs- és zöldségfogyasztást, és több testmozgást.

A reggelizők soványabbak
 Mostanára egyértelmű bizonyíték van arra nézve, hogy a reggeliző gyerekek soványabbak. Tizenhat (a reggeli kihagyásának, több mint 59000 európai gyermek és serdülő testtömeg-ellenőrzésre gyakorolt hatását felmérő) vizsgálat legújabb szisztematikus áttekintése azt találta, hogy a rendszeres reggelizés összefügg az alacsonyabb Testtömeg Indexszel (BMI, a testmagassághoz viszonyított testtömeg értéke) és úgy tűnik, védelmet nyújt a túlsúly és az elhízás ellen.  Más áttekintő tanulmányokban is hasonló eredményekről számoltak be.

Teljesítmény
Korai laborvizsgálatok a reggeli pozitív hatásairól számoltak be a mérhető teljesítményjelzőknél, beleértve a visszaemlékezést, figyelem-fenntartási időtartamot és a kreativitást.  Egy friss szisztematikus (szakirodalmi) áttekintés 45 laboratóriumi és iskolai reggelizés-tanulmányt vett figyelembe azért, hogy meghatározza, vajon a reggelinek valóban van-e hatása a gyerekek iskolai teljesítményére.  A bizonyítékok összevetése azt sugallja, hogy a reggelizés iskolás gyerekeknél kedvezőbb hatású, mint a reggeli kihagyása. Úgy tűnik sokkal fontosabb, hogy a gyerekek (egyáltalán) egyenek (valamit), mint maga az elfogyasztott reggeli nagysága vagy típusa.