Mi vet véget a böjtnek? A reggeli
2023. márc. 6., Henter Izabella

Nekem a böjtről első hallásra a koplalás, éhség, vallás, önfegyelem, csend, visszavonulás, máshogy élni, divat, léböjt, valamire jobban figyelni, természetes gyógymód, tisztító kúra…….jutnak eszembe.

A böjt sokféle vallásban, kultúrában és gyógymódban megtalálható.

Mit jelent, mi az értelme?

Kímélni, vagy próbára tenni szervezetünket, a testi dolgokat háttérbe helyezni, kevesebbet enni, inni.Jelezhet ünnepi időszakot, áthangolhatja a napokat, segít koncentrálni valamire, valakire. Ha megváltoztatjuk a mindennapokat, módosítjuk szokásainkat, elhagyunk valamit, az lehetővé teszi azt, hogy másra tudjunk nyitottak lenni, másra tudjunk figyelni, arra, amit addig talán észre sem vettünk.

Vannak akik, ha böjtölnek nem esznek húst, ezzel pihentetik az emésztőrendszerüket, májukat és veséjüket, vannak akik lemondanak az édességről, de érzik a zöldségek és gyümölcsök természetes ízét, nem olvasnak krimit, vagy nem néznek TV-t, de van idejük beszélgetni, elmélkedni, amire addig nem jutott idő.

Nekem a böjt arra való, hogy megálljak, lassítsak, elgondolkodjam az élet nagy kérdéseiről, hogy rácsodálkozzam az apró csodákra, hogy befelé figyeljek, csendben legyek. A böjt után mindig jobban észreveszem, értékelem és tudok örülni a legkisebb apróságnak is.Gondolj bele, ha nincs áram, vagy folyóvíz, mennyire tud hiányozni, azután amikor megjavítják úgy tudunk örülni, hogy tudunk főzni, világítani, mosakodni, inni.
Te mit gondolsz erről?
Mi jut eszedbe a böjtről? Mit tudsz róla?
Kérdezd meg nagymamádat és szüleidet is!

Szólj hozzá!