A szexről...
2015. ápr. 30., Dr. Erős Erika

Mikor érdemes elkezdeni a nemi életet?

A szexualitás nagyon fontos örömforrás, ráadásul a modern fogamzásgátló módszerekkel már a biztonságos védekezés is megoldott.

 

Ugyanakkor tudnotok kell, hogy minél korábban kezdi valaki a szexuális életet, annál több problémája, nehézsége lesz e téren az életében. Ez tény, melyet számos vizsgálat igazolt. A biológiai érettség nem jelenti egyben a lelki érettséget is. A testi szerelem annál sokkal gyönyörűbb, hogy csak a “hecc” a vagánykodás miatt próbáljuk ki. Ugye finom a gesztenyepüré, de ha egy kisbabát tömünk meg vele csak betegség lesz a vége! De ha mi magunk is ezzel kezdjük az ebédet, már képtelenek leszünk az előétel kaviárjából, lazacból enni, nem is beszélve csirkepaprikásból. Vannak lépcsők az életben, kapcsolatokban, melyeket nem lehet átugrani, vagy ha megtesszük, félő, hogy visszahozhatatlanul elvesztünk valamit. A szerelem minden egyes szakaszának megvan a maga varázsa, nem is beszélve a meggondolatlanul bekövetkező aktusok testi és lelki rombolásáról. A szeretkezés mély és kölcsönös vonzalom nélkül akár taszító is lehet. Az alkalmatlan körülmények nehezítik a feloldódást egymásban, s az első rossz élmény az egész későbbi szexuális életre rányomhatja bélyegét.

A randevútól a beteljesedésig, avagy "asztaltól" az ágyig

A másik nem iránti érdeklődés, a párválasztás több szakaszban zajlik. Az első találkák alkalmiak, véletlenek, később alakul ki az “együttjárás”, a rendszeres randevúzgatás. A lányok elvárása, hogy kényeztessék őket, “udvaroljanak”, virágot kapjanak, hazakísérjék őket. A fiúk magatartásában több a társadalmilag is elfogadott agresszió, birtoklási vágy, ők tehát igyekeznek a “lényegre térni”. De ma már ez a két hagyományos viselkedésminta sem különül el ilyen élesen. Gyakran felcserélődnek a szerepek, s a lányok is könnyen belemennek a kalandba, sőt ők keresik az élményeket, részben a kíváncsiságtól hajtva, részben így akarnak érzelmeket kiváltani, kapni. Sokszor ők udvarolnak a fiúknak, ma nem ritka, hogy a lány telefonál, ő vesz ajándékot, kér randevút. Sokszor annyira “rámenősek”, hogy a fiúknak már nem is hagynak tért a kezdeményezésben. A túlzott aktivitás a lányok részéről a fiúk passzivitásához vezet.

Pedig a hagyományos női szerep némi visszafogottságot feltételez, mely fokozza a hódítási kedvet a férfi részéről. Persze egyenjogúság van, de jó, “ha a férfi, férfi marad, s nő a nő”. A kierőszakolt kapcsolat, mely sokszor a lányok dependencia igényéből fakad, semmi jóra nem vezet. Akár házasságban is lehet magányos az ember! A kapcsolatot nem gátakkal, kötelékekkel kell szorosra fűzni, hanem azzal, hogy mindenegyes nap bebizonyítjuk kedvesünknek, hogy velünk a legjobb.

Mennyi időt várhatunk az első szeretkezéssel? Nincs recept, nem lehet az órát figyelni, és ahhoz igazodni. Biztos, hogy hetek, talán hónapok kellenek ahhoz, hogy megismerjük a másikat, s olyan közel engedjük magunkhoz, hogy összeolvadjunk, annyira megbízhassunk benne. Persze a megismerés a szeretkezések során tovább mélyül, ez is egy módja a másik teljes feltérképezésének. S az is bizonyos, hogy a kapcsolatokat tanulni kell, elegendő tapasztalat alapján tudjuk saját s a társunk reakcióit megbecsülni, így tudjuk azután értékelni, akit választunk. De nem kell minden kapcsolattal a végsőkig, az ágyig eljutni. Ha igazán úgy érezzük, ő az a fiú vagy lány, akivel egy bensőséges viszonyra képesek vagyunk, s kellően fel is készültünk, jöhet a szerelmeskedés.

Mi kell ahhoz, hogy a szerelmeskedés működjön?

A legfontosabb a vágy, és mi tagadás, ebben az első hatásokat a külső adja. A szép test, csinos külső hívja a fel a partner figyelmét. Persze a szépség nagyon szubjektív fogalom. Érdekes, hogy sokáig kutatták az állatvilágban a kutatók, hogy milyen alapon választanak párt maguknak a fecskék. Kiderült, hogy a számunkra látszólag egyforma hímek közül a nőstény azt választja, amelyiknek farktollai legszimmetrikusabbak, számára az a “legszebb”.

Ennek valószínű háttere, hogy a szimmetria a genetika alaptörvénye, úgy egyben a legjobb genetikai állományú egyed nyer jogot az utódnemzésre. Tulajdonképpen más fajoknál a nőstényért folyó csata ugyanezt a célt szolgálja. Az embereknél árnyaltabb a helyzet, de a külső szerepe itt sem elhanyagolható. Vágy nélkül nem jöhet létre harmonikus testi kapcsolat.

A szexualitás ingereinek két fő ingerútja a szaglás és a tapintás idegi pályája. Előbbivel ritkán számolunk, mert embernél a szaglás nagyon háttérbe szorult. Pedig ha nem is tudatosul, döntő szerepe van. Ugye ismeritek Móricz novelláját, ahol a főhős így beszél szerelméről, “annak a kis büdösnek a szagát, azt nagyon szeretem”. Biztos jele vonzalmunknak, ha szerelmünk bőrének szagát szeretjük. A tapintás talán már érthetőbb, a simogatás, ölelgetés mindkét fél vágyát fokozza.

Különleges szerep jut a csókolózásnak. Ez már egy igazán bensőséges állapot, egymás nyálának, leheletének érzékelése megmutatja, el tudjuk-e fogadni a másikat, tudunk-e neki örömet szerezni. Az ajkak és a nyelv a legérzékenyebb erogén zónák közé tartozik, nélkülözhetetlen a vágy fokozásához. Fontos mérföldkő, a csókolózás után a nemi kapcsolat elmélyülhet, de az is lehet, hogy abbamarad, nélküle nem képzelhető el jó szeretkezés.

Folytatjuk!