Tegyél magadért!
2011. nov. 16., Kiss Évi

Napsütéses őszi délután, egy kandúr, teljes nyugalommal, büszkén sétál a járdaszélen. Egyszer csak hatalmas csattanás és egy kapu vágódik ki, amelyen egy hatalmas, loboncos, feldühödött, vicsorgó kutya ront elő.

A macska megtorpan egy pillanatra, felborzolja a hátán a szőrét, morog, fúj. Aztán két lehetőséget mérlegel, vagy elmenekül és felmászik az első fa tetejére, vagy harcol és szembeszáll a támadójával. Bármelyiket is választja aktív tevékenységet végez vagy így, vagy úgy de a benne generálódott feszültség levezetődik.

Az ember ezzel szemben mit tesz, ha ilyen fokú stressz éri? Tegyük fel, velőig hatóan beszól, a tanár, vagy összeveszünk a barátunkkal, vagy igazságtalanság, valamilyen bosszúság ér minket, amitől 200-ra emelkedik a vérnyomásunk. Úgy érezzük, felrobbanunk, rögvest szétszakít minket belül valami, minden idegszálunk megfeszül, elönti a fejünket a forróság, egyre szaporábban ver a szívünk, felgyorsul a légzésünk, kitágulnak a pupilláink, megfeszülnek az izmaink, lever minket a víz. Megvan az érzés? És? Mi teszünk ilyenkor?

Valószínűleg nem fogunk sem elrohanni, sem beverni egyet a másiknak! :) Nem futamodunk meg, nem is támadunk, fizikálisan legalábbis biztosan nem. Pont azért, mert nem vagyunk állatok! A kimondott, sőt, a ki nem mondott szavaknak is hatalma van! Nem könnyű ezeket a helyzeteket, helyesen kezelni, mégis fontos, hogy megtanuljuk, hiszen az a feszültség, ami a macskában generálódik stresszhelyzetben, bennünk is ugyanúgy létrejön. Ha nem kezdünk vele semmit, szépen lassan akár fel is őrölhet minket, holott nem a stressz az, ami megöl, hanem pont, hogy a stresszhez való helyes alkalmazkodás teszi lehetővé azt, hogy éljünk. Az élet sava borsa… és általában minden napra jut „valami”.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy valahogyan, képesek legyünk leengedni a fáradt gőzt, kikapcsolni, újraindítani a rendszerünket! Ezért is elengedhetetlen, hogy a sport szervesen beleépüljön a hétköznapjainkba! Nemcsak a testünknek, a lelkünknek is szüksége van rá. Azt talán felesleges is taglalni, mennyi pozitívuma van a rendszeres fizikai aktivitásnak. Összességében javul az ember életminősége, nő a fizikai-, a szellemi teljesítményünk, fokozódik az állóképességünk, edzettebbé válik a szívünk, felgyorsul az anyagcserénk, jobb lesz oxigénellátottságunk, javul a testtartásunk, megszabadulhatunk felesleges zsírpárnáinktól, jó alakunk lesz, segít a szervezet méregtelenítésében stb. Pszichésen javítja a hangulatunkat, mozgással, aktív sporttal növelhetjük önbizalmunkat, kifejezetten antidepresszáns hatású. Tehát mozogni rutinból kell, kötelező! Ez evidens!

Az ezerarcú hobbik, érdeklődési körtől függően változnak, mégis mindegyiknek megvan az a sajátos tulajdonsága, hogy képes az embert kizökkenteni, hiszen amíg foglalkozik vele, addig sem gondol másra. Csak gondolatindítónak néhány példa: zenehallgatás, zenélés, olvasás, makettezés, amatőr színjátszás, tanulás, gyöngyfűzés, egyéb kézimunka, kreatív alkotótevékenységek, sakkozás, színházba-, moziba járás stb.

A közösen végzett tevékenységek, különböző közösségi élmények, ami eleve magával vonja a valahova tartozás élményét és jellegéből adódóan más, tehát segít elvonatkoztatni a nehézségeinktől, vagy feléjük emelkedni és újragondolni, újratervezni szintén ugyanolyan fontos szerepet tölthetnek be a regenerálódásban.

A baráti vagy családi beszélgetések segítenek értelmezni a stresszhelyzetet, feldolgozni és rendszerezni a minket érő információkat, ezért fontosak.

Pihenni, kikapcsolódni, relaxálni, lelazulni, az örömforrásokat megtalálni az életünkben, fejleszteni magunkat mind, mind halaszthatatlan feladat, ha tenni akarunk magunkért! Azt viszont, hogy ki miben találja meg mindazt, amiből képes töltekezni, mindenkinél egyéni.

Stresszhelyzetek mindig is voltak, és lesznek. Ma is, holnap is, két év múlva is akad megoldásra váró probléma, nehézséget okozó helyzet. Egy biztos, a legrosszabb, amit tehetsz, ha csak ülsz és nézed, ahogyan elmegy melletted az élet, ahelyett, hogy kiélveznéd minden pillanatát!

Szerinted?:
http://www.tinivagyok.hu/forum/topic?f=15&t=13&sid=a5bafe88f2d544583c0d3efc202784f6