Mielőtt bulizni mész, olvasd el!
2022. dec. 31., Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter

Olyan megszívlelendő tanácsokat olvashattok, amit szakemberek állítottak össze, kifejezetten NEKTEK! Hogy aki elindult szórakozni, az biztonságosan haza is térjen…Gondoljunk arra, hogy nem biztonságos egyedül hazamenni éjszaka. Ha a barátaiddal indultál el, akkor velük együtt töltsd az estét, és közösen szervezzétek meg a hazajutást is. Amikor ők mennek, neked is velük kell tartanod. Soha ne maradj magadra egy idegen társaságban, még akkor se, ha épp „álmaid hercegével” ismerkedtél meg az adott szórakozóhelyen.

Ha egy idegen helyen vagy, kövesd a helybeliek szokásait. Ne akarj mindenáron abba a városrészbe éjszaka besétálni, amelyet az ott lakók nappal is veszélyesnek ítélnek.

Nem az a lényeg, hogy a többiek mit gondolnak rólad. Sokkal inkább fontos, hogy te mit szeretnél, illetve mit nem szeretnél megtenni.

A lányoknak javasoljuk a nem túl kihívó öltözéket! Ha túl kihívó ruhában jelennek meg, nem csak annak a tekintetét fogják magunkra vonni, akiét szeretnék, hanem más –hátsó szándékú- figyelmét is. Ha bulizni megyünk, csak azt vigyük magunkkal, amit feltétlenül szükséges! Amennyiben úgy döntünk, hogy gépkocsival megyünk szórakozni, a gépkocsi vezetője vállalja fel, hogy nem fogyaszt alkoholt! A gépkocsival lehetőleg forgalmas, jól kivilágított helyre parkoljunk! Parkolás után az értékeket vegyük magunkhoz, semmit ne hagyjunk a kocsiban!A ruhatár nem minden esetben biztonságos! Az értékeinket (pénzünket, telefonunkat, indítókulcsot) tartsuk magunknál! Akárhol vagyunk, soha ne tegyük a pénztárcánkat, telefonunkat a pultra! Ne becsüljük le a tolvajokat! Egy profi tolvaj jól öltözött, könnyen a bizalmunkba férkőzik.

A szórakozó helyeken, bárokban, diszkókban egyaránt szokás ismerkedni, idegenekkel szóba elegyedni. Egy-két pohárnyi alkohol után, főleg ha kellemes a társaság, elalszik az óvatosságunk, és elővigyázatlanokká válhatunk. Ha ilyen helyen játékra buzdítanak bennünket, legyen szó kártyáról vagy bármi másról, és pénzbe fogadunk, akkor gyulladjon fel a veszélyt jelző lámpa, hogy szélhámossal van dolgunk! Ilyenkor a pénzünk a tét és a célpont.

Lehetőleg ne igyál annyit, hogy elveszítsd magad térben és időben. Ha ez mégis előfordulna, kérj segítséget valakitől, méghozzá a saját barátaid közül, azaz csakis olyanoktól, akikben megbízol.

Ne igyál olyan italból, amit ismeretlen embertől kaptál. Figyelj arra, hogy az üveget a szemed láttára bontsák ki.

Persze akkor is lehetsz rossz időben, rossz helyen, ha az előbbieket mind betartod. Ha tehát belekerülsz egy olyan helyzetbe, amelynek rád nézve akár súlyos következményei is lehetnek, próbálj higgadtan mérlegelni. Nem árt gyorshívóra betáplálni a telefonodba a 112-es segélyhívó számot. Például az 1-es billentyűt gyorsan ki tudod tapogatni, ha a készülék a zsebedben van.

Rokonaink, barátaink tudjanak róla, hogy hol vagyunk, miként érhetnek el bennünket, és mi kit, és hogyan hívhatunk, ha bajba kerülünk.

Mindig maradj olyan helyek közelében, ahol segítséget kérhetsz, akár kiabálással, de be is csengethetsz az első utadba eső kapun. A futás pedig nagyon hasznos menekülési lehetőség. Fontos, hogy bízz magadban, és ne add fel időnek előtte.