Ecstasy
2012. szept. 4., ScienceDaily alapján

Egy év alatt 10-szer használtál Ecstasy-t?
Számíthatsz rá, hogy károsodott az emlékezeted.


Az Ecstasy valóságos kockázatairól az egyik első információ egy vizsgálat során derült ki, amelyet az Addiction július 25-i számában tettek közzé. Kimutatták, hogy még ha csak rekreációs adagban, viszonylag rövid ideig él is valaki az Ecstasy-val, specifikus emlékezetzavar kockázatának teszi ki magát. Ráadásul, mivel ennek a károsodásnak a természete nem lesz rögtön nyilvánvaló a fogyasztó számára, mindaddig nem veszi észre, hogy károsodást szenvedett, amíg már túl késő lesz.
A vizsgálat szerint azokban az új Ecstasy-fogyasztókban, akik a drogfogyasztás első évében 10 vagy több Ecstasy tablettát vettek be, korábbi teljesítményükhöz képest romlott az azonnali és a rövidtávú memóriájuk. Ez a változás a hippokampusz károsodásával függ össze.
A kutatás résztvevői átlagosan 32 tablettát szedtek be egy év alatt, illetve havonta 2 és fél tablettát. Voltak olyanok is köztük, akik egy év alatt csak 10 Ecstasy tablettát fogyasztottak, de az emlékezetzavar még náluk is megmutatkozott.
Dr. Daniel Wagner, a kutatás vezetője azt mondta: „Ezzel a vizsgálattal minimalizálni akartuk a korábbi kutatások módszertani hibáit – ezekben nem lehetett megállapítani, hogy az Ecstasy-használók kognitív zavarai már akkor is jelen voltak-e, amikor még nem kezdték el szedni a drogot. Mivel a mi kísérletünkben az Ecstasy-fogyasztás kezdete előtt is elvégeztettük a résztvevőkkel a kognitív teszteket, majd egy évvel később ismét, közelebb kerültünk annak pontos felméréséhez, hogy milyen kognitív hatásai vannak a drognak”.