Buliról Zacher doktorral
2014. dec. 31., Kiss Évi

Szerkesztőségünk felnőttjei közül az egyik legfiatalabb - Kiss Évi - telefoninterjút készített dr. Zacher Gábor toxikológussal. Tudjátok, ő az a doki, aki szakértő a drogos témában.


TiniVagyok: Ön hogyan emlékszik vissza, milyen volt tiniként?


Dr. Zacher Gábor:
185 centi magas, 55 kg, térdig ért a kezem, göndör volt a hajam, volt egy-két pattanásom - az szerencsére nem volt sosem sok.  Tulajdonképpen azt kell, hogy mondjam, hogy mázlim volt, hogy jó iskolába jártam – ez a Veres Pálné Gimnázium volt - ahol rendes értékrendet tanultam, még ha mi néha akkoriban ezt egy kicsit szigorúnak is éreztük.  Jók voltak az építőtáborok, jó volt az ifivezető képző, a bulik, szóval én nem éreztem semmilyen negatív következményét a kamaszkoromnak.

Normális családban nőttem fel, és én azt gondolom, hogy ez baromi sokat jelent.TV: A kamaszkor egy nagyon nehéz életszakasz. 

Dr. Zacher Gábor: Főleg a szülők számára…

TV: Emelkedik-e a kamaszkorú páciensek száma?

Dr. Zacher Gábor:
Picit nőtt. A kamaszkori gyógyszeres öngyilkosságok, akár az alkohol, akár a kábítószer fogyasztás ügyében igent kell, hogy mondjak erre.

TV: Leggyakrabban milyen események következtében kerülnek be Önhöz a fiatalok, inkább a drog, vagy az alkohol következményeként? 

Dr. Zacher Gábor: Azért a pia egy jelentősen maghatározott történet. De valljuk be az olyan túl sokat nem változott, azért annak idején nekünk is voltak ilyen alkalmaink. Amikor én voltam kamasz, kábítószer problémák nem léteztek, ilyen akkor még nem volt. Gyógyszeres öngyilkossági kísérletek, régebbről voltak, de az sem volt annyira jellemző, mint manapság.

TV: A legtöbb olyan eset ami a toxikológián végződik bulis sztori? A buli kedvéért próbálják ki az alkoholt vagy a drogot?

Dr. Zacher Gábor: Általában ez, igen - ezek az alkalmi keretsértések. Amitől azt kell, hogy mondjam, hogy a világ, azért abszolút nem fog összedőlni, nem jelent egy eleve elrendelést, azt, hogy az ilyen fiatal az biztosan kábítószeres vagy biztos alkoholista lesz, ez egy „akut baleset”.  Ilyen van… ezt még nem kell olyan borzasztóan tragikusan venni, ettől az egy alkalomtól nem fog a gyerek elindulni a romlás ösvényén.  Azt kell, hogy mondjam, hogy bizonyos szituációkban még, ha meg is történt a baleset, valahol a szerencsétlenségben talán még egy kis szerencse, hogy mernek hozzá segítséget hívni.  Mernek hozzá mentőt hívni mert nem arról van szó, hogy a többiek megijednek és ott hagyják a francba…  Egy otthagyott kamasz gyerek mondjuk az utcán elfekve, alkohol, kábítószer történetnél, nagyon komoly veszélyeknek van kitéve: kirabolják, sérülései lesznek. Ilyen szituációban én azt gondolom, hogy abszolút nem szégyen segítséget kérni, sőt, szerintem ez egy sokkal hasznosabb dolog, mint jajjal elszaladni, mert mi lesz belőle…?

TV: Mostanában nagyon sokat hallani a GINA-ról. Egyesek majdnem belehaltak… Sok helyen italukba keverve bódítottak el a lányokat, aztán kirabolják, vagy kiszolgáltatott állapotukat használják ki… Ezek csak városi legendák, vagy valóban megtörtént események?


Dr. Zacher Gábor: Az esetek legnagyobb részében azért ez egy városi legenda. Ne felejtsük el, hogy nyilvánvalóan a sajtót azok a történetek érdeklik, amiben van valamilyen szenzáció. De az, hogy a gyerek használja a GINA-t amitől felborul a  buliban és amiatt behozzák , a kutyát nem érdekli.  Ha tényleg történik egy olyan eset, amikor valóban kirabolják, vagy valóban meg is erőszakolják, az világos, hogy az általában szokta kiverni a biztosítékot és ez teljes mértékig érthető a sajtó szempontjából is, de az osztályunkra kerülő betegek olyan 98% az saját maga fogyasztja a GHB-t, a maradék 2% az, akinél tényleg beleteszik, belekeverik az italába és így történik meg vele baj.

TV: Mire érdemes figyelniük a fiataloknak, ha elmennek bulizni?

Dr. Zacher Gábor: Én azt gondolom leginkább egymásra érdemes figyelni. Ha akarják, meg tudják csinálni, bele tudják tenni. Szóval nem tudja igazán nagyon jól kikerülni, vagy csak úgy ha elmegy és nem eszik, nem iszik semmit, akkor nem is lehet baj. De ha akarják: ez az illető kamaszgyerek elmegy a buliba és megiszik 2 sört -  még csak be sem fog rúgni tőle, csak egy kicsit lazább, röhögős szalonspicces versenyző lesz. A sörnek egyébként is egy nagyon erős markáns alap íze van, ha a 3. sörében csak „tréfából” beletesz 15 csepp gamma butirolacetont (GINÁ-t) a büdös életben nem fogja észrevenni, hogy valamit vele megitattak - csak negyed óra múlva kiterül, mint kan disznó a hóban.
folytatjuk