Drogfüggőség, internetfüggőség, anorexia – a függőség tünetei
2016. aug. 11., Arnold Petra

A köznyelvben gyakran találkozni ezekkel a kifejezésekkel. Pontosan mit is takar, hogy drogfüggő, internetfüggő, anorexiás? Milyen tünetei vannak a függőségnek? Honnan lehet tudni, hogy ki függő?Szenvedélybeteg


A drogfüggőt, internetfüggőt, anorexiást összefoglalóan szenvedélybetegnek, addiktív személynek nevezik. Szenvedélybetegség vagy más néven függőség (addikció) alatt olyan viselkedésformát értünk, amely felett a személy nem tud kontrollt tartani, kényszeresen újra és újra végrehajtja, ezzel saját magára illetve a környezetére kárt téve. A szenvedélybetegségnek két nagy csoportja létezik: a kémiai addikció illetve a viselkedési addikció.

Kémiai addikció esetében a függőség valamilyen pszichoaktív szertől alakul ki. A pszicho-aktív szert szokták drognak is nevezni. A köznyelvben gyakran nem tesznek különbséget a drog és kábítószer kifejezések között, ugyanígy az orvosi nyelvben sem különböztetik meg e két fogalmat: „A drog az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján minden olyan szert jelent, amely a szervezet, elsősorban a központi idegrendszer működését befolyásolja és vele kapcsolatban függőség alakulhat ki.”   A jog viszont elhatárolja e két csoportot, különbséget tesz a legális drogok (pl. alkohol, dohány, kávé, szipu, gyógyszer stb.) illetve illegális drogok (kannabisz, ecstasy stb.), azaz a kábítószer között. Kábítószer alatt az ENSZ egyezmények  kábítószerlistáin szereplő anyagokat értjük, amelyek engedély nélküli használata, előállítása, terjesztése stb. tiltott cselekmény.  A kábítószer tehát jogi fogalom.

Viselkedési addikció esetében az egyén valamilyen viselkedést kényszeresen hajt végre. Viselkedési addikció pl.: játékszenvedély-betegség; kleptománia; pirománia; szexuális viselkedés bizonyos zavarait (pl. pornográfiához való hozzászokás); táplálkozási magatartás különböző zavarai (pl. anorexia nervosa, bulimia); társfüggőség (kodependencia); munkamánia; testedzéstől való függőség; kényszeres pénzköltés/vásárlási kényszer; számítógé¬pes játékoktól való függőség; internetfüggőség. Ezek a viselkedések normális mértékben minden ember életében jelen vannak, abban az esetben beszélünk függőségről, ha az egyén nem tud a viselkedés fölött kontrollt tartani.

Honnan lehet tudni, hogy ki függő? Milyen tünetei vannak a függőségnek?Az alábbiakban felsorolunk néhány szenvedélybetegségre utaló tünetet. Fontos hangsúlyozni, hogy esettől változik, kinél melyik tünet jelentkezik erősebben, nem feltétlenül jelentkezik mindegyik tünetcsoport együttesen.

Folyamatos vágy a drog bevitelére, vagy egy viselkedés végrehajtására.
Tolerancia kialakulása: egyre nagyobb és nagyobb adagot kell fogyasztani a drogból ugyannak a hatásnak az eléréséhez. Viselkedési addikció pl. internetfüggőség esetén a szenvedélybeteg egyre gyakrabban és egyre tartósabban végzi a tevékenységet.  
Megvonási tünetek: a drog vagy viselkedés abbahagyásakor fizikai és/vagy lelki megvonási tünetek jelentkezhetnek. Ezek szertől és viselkedéstől függően változnak. 
Leszokási kísérletek: tünet lehet az is, ha az egyén többször kísérletet tesz arra, hogy leszokjon a drogról, vagy az adott viselkedésről, de képtelen rá, mindig kudarcot vall a leszokási kísérlet. 
Testi, lelki problémák jelentkeznek, amelyet a szenvedélybeteg is észlel, de ennek ellenére nem tudja abbahagyni szenvedélyét. 
A szenvedélybeteg rengeteg időt fordít szenvedélyére, nem marad elég ideje egyéb kötelezettségeire (munka, iskola), így romlik teljesítménye az iskolában, munkahelyén. Érdeklődési köre beszűkül, ami korábban érdekelte az iránt nem tanúsít érdeklődést, illetve elhanyagolja családi, baráti kapcsolatait. 
Jellemző továbbá, hogy a belső értékrend is megváltozik, első helyre a szenvedélye kerül, azok a tevékenységek, amelyek korábban érdekelték, továbbá nem jelentenek örömet.

Forrás: Demetrovics Zsolt (2007): Az addiktológia alapfogalmai In: Demetrovics Zsolt szerk. (2007) Addiktológia alapjai I. Budapest, Eötvös Kiadó.