Szagtalanság
2021. júl. 28., Dr. Klujber Valéria

Bizonyos reklámok nem a kedvenceim. Amin most legutóbb kiadtam, az azt akarja elhitetni veled, hogy akkor vagy tökéletes, ha nem izzadsz.

Az izzadás arra szolgál, hogy a melegben, vagy a hőtermeléssel járó fizikai aktivitás során az izzadság elpárologtatásával hőt veszítsünk. Másrészt, bizonyos stresszel teli helyzetekben információt szolgáltat a környezetnek, feltehetően valami olyasmit, hogy VESZÉLY van, ne gyere ide – vagy ilyesmi.
Az, hogy ez modern életünkben kellemetlen és meg akarunk szabadulni tőle, nem jelenti azt, hogy normális és veszélytelen 24-48 órára leblokkolni ezt a folyamatot. Bár kétlem, hogy ez valóban 24 óráig működne, de ez most mindegy is.

TUDTAD?

Az izzadásgátlók nem egyenlők a dezodorokkal.

A dezodor szagmentesít (szó szerint véve a nevét, latinból), tehát szagtalanít, nem engedi az izzadságszag kialakulását. Hogy csinálja? Egyrészt gátolja a verejték bakteriális bomlását, erjedését (ettől a bomlástól szagos a verejték), másrészt illatanyagaival elfedi a kellemetlen szagokat. Fontos ugyanakkor, hogy nem akadályozza meg a verejtékmirigyek működését, tehát nem csökkenti az izzadás mértékét.

Az izzadásgátló viszont nem enged téged izzadni. Hatóanyagaik (pl. alumínium sók) által csökkentik, vagy teljesen meggátolják a mirigyek termelését, amellett, hogy illatanyagokat is tartalmazhatnak. Az izzadásgátlásért felelős anyagokat, vagy magát a nem-izzadást kapcsolatba hozták betegségekkel is, lehetséges, hogy az alumíniumsók és az emlőrák között kapcsolat van.

Ha megfigyeled, akkor a jobb drogériákban mindig van aluminium-mentes izzadásgátló is. És nem mindegyik drága! Keresd az áruházláncok sajátmárkás termékeit.

Nehéz eligazodni ebben a témában, ha az eladóktól akarod megtudni, hogy melyik termék mit tartalmaz és milyen elven hat.... Legjobb, ha felhajtod a hátoldalat és elolvasod. Válassz olyat, amiben nincs alumínium, de lehetőleg alkohol sem. Ha van kedvenc parfümöd, akkor az illatanyagra sem lesz szükséged.

Szerintem csak akkor használj izzadásgátlót, ha nagyon szorult helyzetnek nézel elébe, egyébként bőven elég egy dezodor. Ha egy kicsit is érdekel a környezet és a föld jövője, akkor hajtógázast ne vegyél. A pumpás – mivel nem érintkezik a bőröddel – általában kevesebb vegyszert tartalmaz, mert kevesebbre van szükség ahhoz, hogy hetekig használhassuk. Ha golyósat vagy stiftet használsz, azt ne oszd meg a barátnőddel, mert akkor jó eséllyel a bőrflórádat is átadod. Ami fontos, hogy van, de nem biztos, hogy keverni kell! (lásd erről cikkünket )

TIPP:

Bármelyiket is használtad, a nap végén mosd le a hónaljadat!