Izzadás, dezodorok
2012. aug. 3., Dr. Klujber Valéria

A serdülőkor köztudottan az izzadással való küzdés időszaka is. Ráadásul ilyenkor a verejték fontos állandó szerepe mellett (a párolgás – hőleadáson kívül) egy új tulajdonsága is jelentkezik: sokkal erősebb szagú, mint gyermekkorban.

A hónaljadon kívül a lábadnak és nemi szervek környékének is új szaga lehet. Pechünkre nem csak a meleg miatt izzadhatunk, hanem az izgalom, vagy más érzelmek, például az izzadástól való aggodalom is fokozhatja az izzadást. A verejtékmirigyekben megjelenő szag „üzenet” a tulajdonságainkról a másik nemnek (is), ahogy erről egy korábbi cikkünkben már olvashattatok. Ugyanakkor a kellemetlen izzadtságszag kialakulásához baktériumok is kellenek.A szagok ellen legjobb ellenszer nyilván a rendszeres zuhanyzás, friss és tiszta pamut fehérnemű, (mit nem mondok) zokni viselése a legjobb ellenszer.

Az olyan melegben azonban, mint ami most van, de bizony bármilyen hosszabb társaságban zajló tevékenységkor elkerülhetetlen a dezodorok használata. A dezodor szerepe kettős, de mindkettő a nevében rejlik (dez-odor = szagtalanító). Meggátolja az izzadást és kellemes, választható szagot ad.

Dezodorokból óriási a választék! Vannak stick-ek, roll-on vagy gél típusúak, és krémek. Vannak férfias és nőies szagok és persze kifejezetten fiataloknak kifejlesztett illatok-termékek.


Amit kerülj, ha lehet: 
Hajtógázas dezodorok - a környezetet terhelik (ózonlyuk).
Alkohol tartalom - ez irritálhatja az érzékeny bőrt.
Allergének, vagyis főként a sokféle illatanyag, tartósítószer. (Főként, ha allergiás vagy)

Aluminium tartalom – ez egy nehéz kérdés. Magam is próbáltam az aluminium-mentesek közül egyet-kettőt, nem ugyanaz az izzadásgátló hatása, mint az aluminiumosnak…Izzadásgátló hatású. Összehúzza a pórusokat, így azok nem tudnak kiürülni. Egyes kutatások szerint az alumínium felszívódik és növeli a mellrák kialakulásának. Az aluminiumot az Alzheimer kór kialakulásával is összefüggésbe hozták korábban. Hogy ezekben a feltételezésekben mennyi az igazság, azt nem tudom megmondani, de jobb óvatosnak lenni. Gondoljatok bele, hogy mennyi vegyszerrel érintkezünk a mindennapokban, sokkal egészen közelről. Ez nem valószínű, hogy kifejezetten egészséges lenne. Az alumíniumvegyületek különösen a hónalj borotválása utáni dezodorhasználat során képesek átjutni a bőrön. A leggyakrabban használt izzadásgátlók az alumínium-klór-hidrát, az alumínium-cirkónium-hidrát és az alumínium-cirkónium-glicin

TIPP

Este mindenképpen mosd le hónaljadról a dezodort!Ha otthon vagy, vagy olyan helyzetben, amikor nincs szükség erős izzadásgátlásra, akkor ne használd automatikusan. Hagyd meg akkorra (suli, bulik stb), amikor biztosan kell.A szőrtelenség a hónaljban jó, mert a baktériumok szaporodását nehezíti és ma már amúgy is kötelező.


Az izzadás mértéke is alkati dolog. Ha ez egyszer csak megváltozik, arra érdemes felfigyelni. A túlzott izzadás nagyon ritkán betegség tünete is lehet. Ha úgy érzed akkor is izzadsz, amikor nincs meleg és a helyzet sem olyan, vagyis amikor mások nem, akkor kérdezd meg háziorvosodat vagy védőnődet.