Rossz szájszag
2012. márc. 22., Dr. Klujber Valéria

A rossz szagú lehelet komoly gondokat okozhat, főként, ha a barátaiddal, a kedveseddel vagy. A jó hír, hogy ez legtöbbször megoldható!

A rossz szájszagot általában a szájban élő baktériumok okozzák (itt is? fúj! - mondhatnád, és tényleg…) Ha nem mosod a fogad megfelelően és nem használsz fogselymet, akkor könnyen elszaporodnak.

Sok hiedelem van a szájszaggal kapcsolatosan, lássunk hármat, amelyek nem igazak.

1. A szájöblítés elmulasztja a szájszagot.

Ez csak átmeneti megoldás! Ha olyan szájöblögetőt használt, amelyik fertőtlenítő hatású, tehát megöli a baktériumok a szájban, akkor igaz lehet. Beszéld meg a problémát a gyógyszerésszel, vagy a fogorvosoddal!

2. Ha fogat mosol, akkor nem lehet rossz szagú leheleted.

Ez csak a helyes fogmosáskor igaz! Ha csak az általános 30-45 másodpercig mosol fogat, az nem elég! Legkevesebb két percre van szükség ahhoz, hogy kielégítően megtisztítsd a fogaidat a lepedéktől és a baktériumoktól. Sok fogorvos ajánlja a nyelv megkefélését is, amire sokszor a fogkefe fonákja szolgál. A fogselymezés is elengedhetetlen, hiszen a kefével nem tudsz olyan kicsi résekbe és olyan mélyre jutni, mint a fogselyemmel. Ezt mindenképpen érdemes megtanulnod, ha eddig nem tetted.

3. Ha a kezedbe lélegzel, érezni fogod, ha rossz a leheleted.

Ez tévedés! Ha csak kilégzel, az nem ugyanaz, mintha beszéd közben lélegzel. A rossz szag általában a száj hátsó részéből ered, amit hangképzés közben használunk igazán. Ráadásul a saját szagunkhoz hozzászokik az orrunk (mint ahogy más állandó szagingerhez is), ezért nem biztos, hogy érezzük.

Mi a megoldás tehát?

Hogy megtudd, nincs-e gond a szájszagoddal, kérdezd meg egy jó barátodat, vagy a szüleidet, testvéreidet. Remélhetőleg maguktól is szólnak, de ez nem mindig könnyű.

Rendszeres, minimum kétperces fogmosás és fogselymezés naponta kétszer!

Fogászati tisztítás, lehetőleg félévente.

Ha ennek ellenére nem múlik a rossz szag, akkor más betegség okozza (például melléküreg-gyulladás, makacs fogínybetegség, esetleg nyitott gyomorszáj).