Mutálás
2013. ápr. 9., Dr. Klujber Valéria

A pubertás időszakában bekövetkező nemi érés része a mutálás is.
Minden kamaszfiú életében jelentős mérföldkő a hang megváltozása.A kamaszfiúk hangjának általában néhány hónapig tartó hangváltozását nevezzük mutálásnak. A mutálás ideje egyénenként nagyon változó. Leggyakrabban 6 hónaptól 1 évig tarthat. Általában a 11-16. életév között zajlik le. Ekkor a fiúk gégeváza megnövekszik, az ádámcsutkájuk előre ugrik, hangszalagjaik hossza megközelítőleg ötszörösére nő, szélessége és vastagsága is erősödik. A fiúk hangszalagja akár egy centiméterrel is hosszabb lesz! Az arccsontok erősödnek, az üregek, az orr és torok is növekszik, ezáltal biztosítva több teret a hang megrezegtetéséhez.
A természetes fejlődés eredményeképpen a hang egy oktávval, azaz 8 zenei hanggal mélyül, erősebb és hangszínben jellegzetesebb lesz. A gége viszonylagos gyors növekedése és a hangképző izmok ügyetlensége gyakorlatlanságot eredményez a hangképző szerv használatában, ezért a mély férfihang minduntalan átcsap a sokkal magasabb gyermekhangba a hangváltozás időszaka alatt.

Tudtad?

A férfiak (és nők) gégéjének kitüremkedő része a nyak első részén: ezt nevezzük ádámcsutkának.


A mutálás a lányokat sem kíméli, azonban az ő esetükben nem olyan feltűnően zajlik. A gégéjük csak kis mértékben változik, hangszalagjaik hossza mindössze 3-4 mm-rel nő, hangjuk csupán egy terccel, 3 zenei hanggal mélyül.

Mind a két nemre jellemző, hogy a mutálás alatt a hang színe fénytelenebbé válik, a hangerő és a hangterjedelem csökken, a hang fáradékony, a hangképzés pontatlan.


Van-e tennivaló a mutálás alatt?

A mutálás természetes érési folyamat, mely során a gégét kímélni kell. Ennek érdekében mind az éneklést, mind a színpadi beszédet, a túlzott hangerővel történő beszédet (kiabálás) a mutálás időszakára érdemes korlátoznod
.A hangváltozás - különösen a férfiaknál - nem minden esetben zavartalan lefolyású. Ha a mutáció 18 éves korig nem következik be, akkor érdemes szakemberhez, először a háziorvoshoz fordulni.
Ilyenkor a meglett fiatalember hangja megmarad a magas gyermeki regiszterben, beszéd közben hangja hirtelen elcsuklik és a magasba szökik, néha csak egy hang vagy szótag erejéig.

Mennyire lesz mély a hangod?
A génjeidtől függ: minél nagyobb gégéd fejlődik, minél vaskosabbak a hangszálaid, annál mélyebbé válik a hangod. Valamennyire nyilván megmutatja ezt a szüleid hangszíne is.

A gége méretének kialakulásával, a hangszín állandósul, de ezzel még nem ért véget a hangod változása. A hangképzés változásai tovább tartanak, a férfiak hangszíne csak a húszas éveikre alakul ki véglegesen.