A fiúk nemi érése
2016. febr. 1., kamaszambulancia

A serdülés során a külső nemi szervek növekedése a legszembetűnőbb változás. Ez a fiúknál valamivel később indul, mint a lányoknál. Ezen belül is a hímvessző hosszának növekedése az uralkodó, mivel ezt a férfiasság szimbólumának tartják. Sokan túlzottan nagy jelentőséget tulajdonítanak neki.

Két állapotát különböztetjük meg, a passzív (petyhüdt) és az aktív (merev) állapotot. Ezek alapján két típusát különítjük el: a férfiak egy részének a hímvesszője passzív állapotban nagyobb az átlagnál, de merevedéskor már nem mutat jelentős növekedést. A másik típus hímvesszője ugyan kisebb, mint az átlag, de merevedéskor nagyon megnövekszik. Éppen ezért felesleges passzív állapotban összehasonlításokat végezni. Egyébként is, szeretkezéskor az öröm mértékét kevésbé befolyásolja.
Az első éjszakai magömlés (orvosi neve: pollúció) átlagosan a 13 és 14 éves kor között jelentkezik. Természetesen az első éjszakai magömlés megjelenése is szélesebb időhatárok között mozoghat, mivel az egyéni különbségek itt is jelentősek. Az éjszakai magömlés jelentkezését nehezebb mérni, mert itt csak a fiúk vallomásaira hagyatkozhatunk, amelyek nem mindig pontosak. Az orvosi kutatások szerint e tekintetben is megfigyelhető az ún. akceleráció, vagyis, egyre korábbi életszakaszban következik be.A másodlagos nemi-jellegek is a serdülőkorban nyerik el a férfiakra jellemző képüket. Ki kell emelni az erőteljes szőrzet megjelenését, emiatt vált a bajusz és a szakáll a férfiasság szimbólumává. Az ádámcsutka a külső megjelenésével kísért gégeváltozás okozza, többek között, a fiúk változó, „mutáló”, majd férfias, mély hangját. A bőrön legjellegzetesebb a szeméremszőrzet, amely felkúszik a köldökig.A fiúk testhossz-növekedési üteme és jellege a lányokéhoz hasonló. Ám a fiúknál még kifejezettebb a végtagok kezdeti megnyúlása, ez vezet a valóban „nyakigláb” fiatalok megjelenéséhez. Az aránytalanná vált testformák sok gondot okoznak a fiúknak, zavarukban nem tudják hová tegyék alsó és felső végtagjaikat. A későbbiekben helyreállnak a testarányok. Ekkor egyre nyilvánvalóbbá válnak ugyanis a férfiak nőkhöz viszonyított nagyobb testméretei. Az alkati különbséget még hangsúlyozza az izomzat megerősödése és jellegzetes eloszlása. A férfiaknak a nőknél szélesebb a válla és ehhez képest keskenyebb a medencéje. A zsírlerakódás elmaradása magyarázza a férfiak „szögletesebb” alakját.
A nemi éréssel párhuzamosan a fiúkban mind erőteljesebbé válik a verejték- és faggyúkiválasztás. Ennek  két kellemetlen következménye lehet: az egyik a fokozott „testszag”, a másuk a pattanások megjelenése, elsősorban az arcon és a haton. Ezért a testi higiénére ebben az időszakban különös figyelmet kell fordítani.

A fiúk nemi érését hormonális működések indítják be és szabályozzák. A fizikai erőállapot csökkenése (erős fogyás vagy fáradtság miatt) a nemi vágyat férfiakban is csökkenti, és az optimális testsúlyhoz képest számottevő fogyás az ondósejt-termelődés csökkenésével jár.

A serdülőkor eredményeként a lányok és a fiúk készen állnak a szexuális életre. Ugyanakkor, ez nem mindig jelent lelki érettséget is. A szexualitás nagyon fontos örömforrás, ráadásul a modern fogamzásgátló módszerekkel már a biztonságos védekezés is megoldott. Tudnotok kell azonban, hogy minél korábban kezdi valaki a szexuális életet, annál több problémája, nehézsége lesz a téren az életében. A testi szerelem annál jelentősebb történés, hogy csak a „hecc” vagy a vagánykodás miatt próbáljuk ki.
Vannak lépcsők az életben, kapcsolatokban, amelyeket nem lehet átugrani, vagy ha megtesszük, félő, hogy visszahozhatatlanul elvesztünk valamit. A szerelem minden egyes szakaszának megvan a maga varázsa, nem is beszélve a meggondolatlanul bekövetkező aktusok testi és lelki rombolásáról. A szeretkezés mély és kölcsönös vonzalom nélkül akár kiábrándító is lehet. Az alkalmatlan körülmények nehezítik a feloldódást egymásban, s az első rossz élmény az egész későbbi szexuális életre rányomhatja a bélyegét. Az első csalódások gyakran alkohol vagy drog használatot – a későbbiekben akár függőséget – is kiválthatnak.