EGÉSZség
2022. márc. 31., Monspart Sarolta

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok, sífutásban hatszoros magyar bajnok. Az első nő Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot. Egy hiteles ember.
Az ő sorozatát olvashatjátok újra a sportolásról. 2021 április 24-én hunyt el.

A tizenéves fiatal a helyzetek többségében feltalálja magát, gondjai többségét önállóan képes megoldani, szereti és értékeli az életet, és azt tartalmassá is tudja tenni.
A tizenéves fiatal többnyire még egészséges.

A tizenéves fiatalt hajtja a kíváncsisága:
- minél többet megismerni,
- a lényegest a lényegtelentől elkülöníteni,
- önbecsülést és önkritikát tanulni,
- önmagában hinni és bízni,
- valós értékrendet kialakítani,
- a társadalomban, gazdaságban eligazodni,
- a gyorsan és állandóan változó környezethez alkalmazkodni,
- másoktól függetlenül, ismeretei és önismerete birtokában jól dönteni,
- problémát, stresszt kezelni, megoldani,
- a másikat és a másságot elfogadni,
- célokat kitűzni és teljesíteni.

Az egészség
A tizenévesek leggyakrabban elhangzó kívánsága között szerepel a pénz és a siker mellett az egészség.
Az egészség megfizethetetlen érték. Egészség szükséges a sikerhez. Egészség nélkül nehéz pénzt szerezni. Az egészség értelmezése többször módosult, s ma már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfogalmazásában az egészség nem egy statikus állapot, hanem állandó változásban lévő kiegyenlítődési folyamat, amely a szervezeten belüli összhangban, illetve a szervezet és természeti-társadalmi környezete közötti dinamikus egyensúlyban nyilvánul meg. Röviden az egészség az a jó közérzet. Tehát az emberi test szerveinek zavartalan funkciói, valamint törekvés a szervezet és környezete közötti folyamatos egyensúly megteremtésére, megtartására, biztosítják az egészséget.

A változó ingerek, a különböző hatások kimozdítják egyensúlyából az egészséget, de amíg az egyén képes a kiegyenlítésre, helyreállításra, addig van egészség és nincs károsodás. Az egészségnek ez a megközelítése elfogadja azt is, hogy a részleges testi vagy szellemi – esetleg szociális – hiányban szenvedő személy a kiegyenlítődési folyamat végén egészségesnek érzi magát. Szélsőséges példa a kerekesszékes maratoni versenyző, aki az adott testi körülményeit tudomásul véve, jól érzi magát, rendszeresen edz, s végül sikeresen versenyez a 42 km-es távon.

Az egészséges életmód pozitív hatása nagyobb és érthetőbb hangsúlyt kap, hiszen a dinamikus egyensúly fenntartása, azaz az egészség megőrzése segíthető a szervezetet érő káros hatások elkerülésével vagy csökkentésével és a szervezet alkalmazkodó-képességének erősítésével, növelésével. Ez a jó alkalmazkodás éppúgy testi, mint lelki kategória. Az edzett szervezet az alkalmazkodást nemcsak testi viszonylatban kamatoztatja, hanem lelkileg is többet bír az egyén. Ezért sem hiányozhat az egészséges életmódból a rendszeres testedzés, a sportolás.

Az egészség legújabb meghatározásának mindenki számára fontos üzenete, hogy az egészséget őrizni, vagy a szervezet egyensúlyát visszaállítani elsődlegesen nem az egészségügy – egészségnevelő, orvos, védőnő stb. – szakembereinek feladata. Az egyén felkészítésében, meggyőzésében, az egészségesebb életmód választásának folyamatában óriási szerepük van a politikai döntéshozóknak – a miniszterelnöktől a polgármesteren át az iskolaigazgatóig – a média olvasható, hallható és látható üzeneteit készítőknek, és a pedagógusoknak, oktatóknak, edzőknek.

Természetesen a végső döntés az egészségesebb választására – a többféle lehetőség közül – az egyes személyé, az egyéné. Jelen esetben a TIÉD.

Folytatjuk