Fültisztítás
2016. márc. 24., Dr. Klujber Valéria

Mindig mérges leszek, amikor a fültisztítós reklámot látom. Koszos lenne a hallójáratunk?

A fülzsír

A kilógó sárgás-barna fülzsír valóban nem szép látvány. Ez azonban nem kosz.

A fülzsírnak azonban feladata van, nem közömbös, ha teljesen leoldjuk a hallójáratunk faláról, ahogyan azt a reklám mutatja. Ezzel eltávolítjuk azt a kifelé mozgó védőréteget, amelyik éppen azért van ott, hogy eltávolítsa a leváló hámsejteket, szőröket. Beletapadnak a baktériumok, sőt a kémhatásával, különleges anyagaival is semlegesíti azokat. Mozgatásában a rágásnak is szerepe van.

 

 

A kifelé áramlást és ezzel az eltávozását a fültisztító pálcikák állandó használata éppen hogy gátolja. Ugyanígy akadályt jelent a gyakori fülhallgató-használat, főleg ha olyan típusút használsz, ami teljesen elzárja a hallójáratot. Ezek segítségével könnyen kialakulhat az arra hajlamosaknál füldugulás. Ilyenkor a felhalmozódó és befelé tuszkolt, beszáradt fülzsír szinte eldugaszolja a hallójáratot és ezzel halláscsökkenést okoz. Szakember könnyedén eltávolítja fülmosással, de ezzel otthon nem érdemes próbálkozni, fordulj vele fül- orr- gégész szakorvoshoz. Esetleg lehet olyan szerencséd, hogy a háziorvosod is vállalja.

Akkor hogyan tisztítsd a füled?

Mosdás, főleg hajmosás, vagy strandolás után a külső hallójárat környékét és a kimeneti részt érdemes a törölköző csücskével szárazra törölni. A fülbe került vizet jobb kirázni, másként nehéz is eltávolítani. Legjobb, ha a hallójáratba egyáltalán nem nyúlsz bele, az úgy van kitalálva, hogy öntisztuló. A pálcikát csak a fülkagyló külső kanyarulataihoz és esetleg a már kívülre jutott fülzsír gyorsabb eltávolítására használd. Azért kaphatók a speciális vastagabb végű pálcikák, hogy lehetőleg ne is lehessen beledugni azokat a hallójáratba.

Így kívülről is tisztának tűnik, de mégsem csinálsz a tisztítással bajt.

 

Az eddigiekből az is következik, hogy érdemes időnként megtisztítani a fülhallgatódat is, meg talán nem biztos, hogy bárkinek kölcsön kell adni...