Zenehallgatás = halláskárosodás?
2019. máj. 14., Dr. Klujber Valéria

A kutatók szerint a halláskárosodás elkerülésének kulcsa nem a zenehallgatás idejének, mint inkább a hangerejének korlátozása.A hang intenzitását, erősségét mutató mértékegység a decibel (dB). Ami egy viszonyszám, ami adott hangerősség elhelyezkedését mutatja egy logaritmikus skálán, mértékegysége nincs. Ha hosszú ideig több mint 80 dB erős zajnak vagy kitéve, az már káros lehet az egészségedre.
Hogy érzékeld, mit is jelent a hangerő, néhány példa a 80 dB körüli zajra: fűnyírót (kis teljesítményű elektromos, 73 dB), vagy lehúzott vécét (79,8 dB) hallgatni. A hivatalos, viszonyítást segítő listákon az „erős forgalom 5 méterről” és a „porszívó 1 méterről” jelzi a 70 és a 80 dB közötti hangerő határait. Az audiológusok megállapították, hogy egy átlagos fiatal minden nagyobb kockázat nélkül 4 és fél órán keresztül hallgathat zenét 70 százalékos hangerővel. Ha a lejátszóhoz tartozó fülhallgatót használják, a zenehallgatás mértéke kockázat nélkül 80 százalékos szinten napi 90 perc lehet.
A hallást azonban károsíthatja már az is, ha valaki teljes hangerővel csupán 5 percig hallgat zenét.
A kutatók szerint irányelveik általában alkalmazhatók más lejátszókra is. Nincs sok különbség aközött, hogy fejhallgatóval hallgatunk-e zenét, vagy olyannal, amit a fülbe kell dugni.Az igazi kockázatot az jelenti, ha valaki zajos környezetben hallgat zenét, mert ilyenkor az ember hajlamos nagyobb hangerőre váltani.

Mit tehetsz?
A környezet által okozott halláskárosodást megelőzheted azzal, ha lehalkítod a körülötted lévő zajokat vagy elkerülöd a zajos helyeket.

Válassz jó minőségű fülhallgatót. Csábító feltekerni a hangerőt, mert a digitális technikával még a hangos zene sem torz és mégsem zavarja a többieket. Egészségesebb azonban olyan fülhallgatót választani, amelyik kiszűri a kinti zajokat, akkor kisebb hangerővel is hallgathatod kedvenceidet.

Élvezd néha a csendet. Ne szóljon egész nap a zene! Kutatók szerint napi egy órán át 60 százalékos hangerővel még biztonságosan hallgatható bármilyen zaj vagy zene. Egy óránál több azonban már veszélyes lehet.

Vigyázz a hangerővel az edzőteremben is. Az edzők szeretik hangosra állítani a zenét, mert ez motiválja az embereket. Kiderült, hogy az edzőtermek 80 százalékában a hangerő 105 decibel felett van. Ha nem veszik lejjebb a hangot, használjon füldugót.

Élő koncerteken, sporteseményeken, hangos akciófilmek nézésekor használj jó minőségű füldugót. E nélkül előfordulhat, hogy csengő, zúgó füllel megy haza. A fülzúgás a halláskárosodás egyik jele. A hangos koncerteken a nagy teljesítményű hangszórók árasztják magukból a zajt. 1-2 ilyen hangos este még belefér. De ha rendszeresen jársz ilyen helyekre, az előbb-utóbb zaj okozta halláskárosodáshoz vezethet.

Ajánlatos a füldugó viselése fúrógép, fűrész, vagy fűnyíró használatakor is, vagy különösen hangos eseményen, mondjuk egy autóversenyen. (A vatta nem jó, mert nem nyújt elegendő védelmet a füleknek.)

Keresd fel az orvosodat azonnal, ha azt gyanítod, hogy valami baj van a hallásoddal és akkor hallásvizsgálatot végezhet.

Eszközök a védekezéshez:
A füldugó legnagyobb előnye, hogy olcsó, de ha valamilyen speciális igényünk van, az interneten található választék azt is kielégíti.

Hogy mennyire higiénikus, ha napjában többször is betesszük-kivesszük a füldugót? A tisztítását nyilván össze lehet kötni például a kézmosással, de akkor is lesz olyan alkalom, amikor koszos ujjakkal nyomkodjuk össze a füldugót, mielőtt a fertőzésekre amúgy is fokozottan érzékeny hallójáratunkba dugnánk.

Zajszűrős fülhallgatók. A dolog lényege, hogy a külső zajforrások semlegesítésével kizárjuk azokat a tényezőket, amik miatt csak a maximális hangerő közelébe húzva hallhatjuk a zenét. A külső zajból mikrofonokkal mintát vevő, majd ezt a mintát elemezve a zajt elnyomó ellenhangot generáló technológia elérhető, nagyon eltérő árakon.

Mikor kell arra gondolnod, hogy már kialakult némi halláskárosodásod:

Ha úgy érzed, hogy az emberek körülötted motyognak, vagy nem tisztán beszélnek, vagy a beszélgetéseik egy részét hallod csak,
Ha beszélgetőtársadat gyakran kéred, hogy ismételje meg azt, amit mondott attól,
Ha a körülötted lévők azt mondják, hogy a zenét vagy a TV-t túl hangosan hallgatod,
Ha nem hallod az ajtócsengőt vagy a telefont.
Ne feledd! Amit tini korodban teszel, az nem most, hanem évek múlva, felnőtt korodban fog visszaütni.

Magyarországon közel 1 millió embernek, vagyis a lakosság 10 százalékának különböző mértékű halláskárosodása van. Az 1 millió emberből 300 ezer súlyos nagyothalló és 60 ezer ember siket.

Minden esetben fordulj szakorvoshoz, audiológushoz, aki kifejezetten a halláskárosodás diagnosztizálására és kezelésére szakosodott! Addig is nagyon sok online hallásvizsgálati lehetőséggel ellenőrizheted a hallásod.