Emlővizsgálat
2023. okt. 19., Külső forrás

Tanuld meg az önvizsgálatot!

Az önvizsgálat lépései

1. lépés: Félmeztelenre vetkőzve álljon a tükör elé, két karját lógassa le, és erős fényben figyelje meg, hogy emlőin és környékükön látszik-e alakváltozás, duzzanat, narancshéjszerű bőrráncosodás, illetve, hogy nem húzódott-e be valamelyik mellbimbója? A két mell közötti kisebb nagyságbeli eltérés természetes,
2. lépés: Emelje fel mindkét karját, és miközben egyik oldala felől a másik felé fordul a tükör előtt, folytassa melle megfigyelését az előbbi szempontok szerint.
3. lépés: Vegye emlőit egymás után két tenyere közé, és előbb vízszintes, majd függőleges csúsztatott mozgással tapintsa át őket. Figyelje, hogy nem tapasztal-e keményedést, csomósodást.
4. lépés: Ellentétes oldali kezével tapintsa körbe mellbimbóit a bimbóudvaron belül, majd enyhén préselje is össze őket, ügyelve, hogy nem szivárog-e savós vagy véres váladék. A vizsgált mellbimbó felőli karját közben lógassa le.

Folytassa az önvizsgálatot ágyon fekve
!5. lépés: Fekvő helyzetben is körbe kell tapintania emlőit és környékeit. Ezért feküdjön hanyatt, tegyen feje alá kispárnát, vizsgálandó melle felőli lapockája alá pedig összehajtott törülközőt, hogy keble kiemelkedjék. A vizsgálatot bal mellén kezdje el.
6. lépés: Finom, simító-nyomó mozdulatokkal tapintsa át emlőjét jobb kezének összezárt középső ujjai belső felületével (nem ujjbeggyel!). Körkörös mozdulatokkal haladjon körbe mellén, kezdve kívülről és alulról, közben egyre közelítsen az emlőbimbóhoz. Az áttapintást végezze el úgy is, hogy bal karja a törzse mellett nyugszik, és úgy is, hogy a feje alatt van. A jobb mellét is vizsgálja meg a balhoz hasonlóan.
7. lépés: Csomót keresve tapintsa át mindkét hónalját az előbbihez hasonló kézmozgatással. A vizsgálandó oldalon lévő karja legyen a feje alatt.
8. lépés: Tapintsa körbe mindkét oldalon a kulcscsont feletti árkot. A vizsgálandó oldal felőli karját fektesse a törzse mellé.

forrás: http://www.betegvagyok.hu/cikkek/az-emlo-onvizsgalata