Betétek, tamponok
2012. márc. 7., Dr. Klujber Valéria

„Szuper” „éjszakai” „szárnyas” „illatos” „mini” …elsőre kicsit túl sokféle kapható.

Betétek

A betétek lényegében olyan nedvszívó papírok, amik külső felükkel a fehérneműhöz tapadnak. A legtöbb betét az oldalán külön aláhajtható csíkokkal (szárnyak) rendelkezik, ami a megfelelő helyen maradását segíti, védi a fehérnemű széleit is.

A betétek a vérzés mennyiségének megfelelően lehetnek több folyadék (vér) felszívására alkalmasak, ezek általában vastagabbak, vagy lehetnek vékonyabbak. Azt, hogy milyen erős vérzésnél  javasolják, minden betéten feltüntetik: a megjelenített cseppek közül beszíneznek valamennyit, a több színes csepp értelemszerűen erősebb vérzés esetén is alkalmas betétet jelöl. Éjszakára is érdemes vastagabb betétet használni, hiszen ilyenkor nem lehet 3-4 óránként cserélni. A csere idejét úgyis érzitek, ezeken a napokon érdemes kihasználni, ha van lehetőség kimenni a mosdóba (szünet) és nem megvárni, amikor már muszáj.

Az illatos (akár csak kamillás) betétekkel érdemes vigyázni, mert az érzékeny bőrűeknél akár irritációt (pirosodás, kellemetlen érzés), allergiát okozhat.

Sok betét darabonként is csomagolva van, ennek két előnye lehet: a használt betétet bele lehet csomagolni az új eldobandó csomagolásába (véletlenül se dobjátok a wc-be!), másrészt könnyedén elteheted, mint tartalék – zsebbe, táskába.

Amúgy viszont a környezetszennyezés szempontjából ez még sokkal rosszabb, mint amelyik nincs darabonként benejlonozva. Ilyet is érdemes venni, otthonra teljesen megfelelő.MINDIG legyen otthon tartalék, sőt a legpraktikusabb, ha egyet akkor is magatoknál hordotok, ha éppen nem kell. Egyrészt sohasem lehet tudni (elég egy nagyobb izgalom, pl. egy dolgozat és pár napot csúszhat, vagy előrébb jöhet a menstruáció), másrészt lehet, hogy a barátnődnél éppen nincs. Az pedig nagyon kellemetlen tud lenni.

Tampon
A tampon abban különbözik, hogy nem a kifolyó vért szívja fel, hanem még a hüvelyben gyűjti össze azt. A tampon is nedvszívó anyagból készül, de összepréselik egy kis hengerré, ami a vértől nyilván megduzzad majd (sok fiú kipróbálta ezt….).

A tamponok különböző méretben kaphatók, ami inkább a nedvszívó-képességet, mint egyéb méretet jelent.

Tamponból illatosítottat semmiképpen ne használjatok!

A tampon használata egyszerű, de meg kell tanulni! Mindenképpen tiszta kézzel álljatok neki és kövessétek a csomagoláson látható utasítást. A legtöbb tampont ujjal kell a megfelelő magasságig felnyomni, de némelyik típushoz egy csőszerű eszközt is adnak, amin keresztül megfogás nélkül fel lehet helyezni.  Főleg az első időszakban, vagy nehezebb higiéniai helyzetben ez segítség lehet.

Általános vélemény, hogy tampont szűz lányok is használhatnak, de azért ez egyéni dolog. Minden szűzhártya más. A szűzhártyán általában több lyuk van, amelyek rugalmasak és lehetővé teszik egy ujj, vagy egy tampon bevezetését. Másrészt a szűzhártya számos lánynál könnyen megreped, nemcsak közösülés, hanem tamponhasználat, vagy testi erőfeszítés, sport révén is. Néhány esetben a szűzhártya teljesen hiányzik.

A tampon helyzete megfelelő felhelyezésnél: lilával  Könnyebb a tampont akkor használni, ha bővebb a menstruáció és úgyis ilyenkor a leghasznosabb. A tamponnal sérülést nem lehet okozni, általában semmilyen problémát nem jelent, ha kellő gyakorisággal cserélitek. A kihúzásához használt madzag nagyon ritkán elszakadhat, de a tampon használata előtt ennek épségéről, egyáltalán a meglétéről érdemes meggyőződni – kicsit meg is húzgálhatjátok a szálat…

Természetesen a tampon mellett egy vékony betétet is érdemes használni a biztos védelem kedvéért.

A tampont általában 4-6 óránként kell cserélni, vagyis akkor, ha telítődött vérrel. Kihúzáskor légy óvatos, hiszen csurom vér, csomagold be és dobd a szemetesbe! Utána is fontos, hogy legyen lehetőség alapos kézmosásra.


A tampon-használattal kapcsolatban, vagyis tulajdonképpen a szervezetben hosszan időző véres tamponnal kapcsolatban lehet szörnyű szövődményekről is olvasni, rendszeres csere mellett ez szerencsére nagyon ritka. Ha tampon viselése közben hirtelen hasmenésed jelentkezne lázzal, vagy erős fejfájás, hányás, más szokatlan tünet, akkor vedd ki a tampont és fordulj orvoshoz.