A menstruációról
2012. jan. 3., Dr. Klujber Valéria

Milyen gyakran? Mennyi a normális vérzés? Mit használjak? Normális, ha görcsölök?
Ha van kérdésed, akkor olvasd tovább!

Milyen gyakran menstruál egy lány?

Van akinek már 10 évesen jelentkezik az első vérzése és van akinek 15 éves koráig várnia kell arra, hogy először jelentkezzen a menszesze. Mind a két időpont „normális”.

A menstruációs ciklus, vagyis a két vérzés között eltelt idő nagyon különböző lehet. Az első időszakban 21 és 45 nap között jelentkezhet. Néhány év alatt áll be a szabályos ciklus, ami általában 21 és 34 nap között van.

A ciklus első jelentkezését követően gyakran fordul elő szabálytalanul jelentkező menstruáció. Ez azt jelenti, hogy egy ideig azonos időben jelentkezik, aztán egy hónap esetleg teljesen kimarad. Az idő múlásával a ciklusok szabályosabbak lesznek.

Érdemes figyelni rá, hogy mikor jelentkezik, legjobb feljegyezni egy menszesz-naptárba, hogy ne felejtsd el!

Mennyi ideig és mennyi?

A menstruációs vérzés időtartama szintén nagyon eltérő lehet. Van akinek csak 2-3 napig tart, mások hét napig is vérezhetnek. Éppen így a vérzés mennyisége is nagyon különbözik. Van, akinek nagyon soknak tűnhet az egy menstruáció alatt elvesztett vér mennyisége, esetleg meg is ijesztheti a piros vér látványa, de egészséges esetben ez nem okoz problémát, általában 30ml vérmennyiséget vesztünk el egy ciklus alatt. Leggyakrabban 3-6 alkalommal kell betétet cserélni egy nap alatt, bár többre is szükség lehet az erősebb napokon – ez általában az első kettő napot jelenti.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni a menstruáció miatt:
Ha a vérzés, már több, mint egy hete tart.
Ha óránként kell betétet cserélni, mert átvérzed.
Ha három hónap eltelt és nem jött meg a következő vérzésed.
Ha két ciklus között is vérzés jelentkezik.
Ha szokatlanul erős fájdalmat érzel a vérzés alatt vagy előtte.
Ha a már szabályos ciklusod szabálytalanná válik.

Menstruációs görcs.

A lányok többségének vannak görcsei a menstruáció első napjaiban. A fájdalom nagyon különböző típusú és eltérő erősségű lehet. Általában görcsös, vagy éles, sugározhat a hát felé, esetleg a hasba is. Legtöbbször csak kellemetlenséget jelent, amit el lehet viselni, de vannak, akiknek olyan arős, hogy a napi tevékenységet is akadályozza. Ilyenkor fájdalomcsillapító gyógyszerekre is szükség lehet. Általában az alhas melegen tartása (bebugyolálása) is jó hatású.

Betétek, tampon.

A vérzés felfogására rengeteg típusú betét közül válogathattok. Van kifejezetten kamaszoknak készült, van szárnyas (jobban lehet rögzíteni a fehérneműhöz), van különböző erősségű vérzéshez való (ezt a csomagoláson egyértelműen jelzik), van különböző típusú fehérneműhöz illeszkedő, szagos-színes, vagy amit csak akartok. Az árát is nézzétek, mert amúgy – szerintem – nincs nagy különbség!

A tampon használatáról majd írok külön.

A menstruáció alatti időszak alapvetően nem kell, hogy befolyásolja az életedet, tornázhatsz, szórakozhatsz ugyanúgy, mint máskor. Egyetlen korlátozás az úszás, amit vérzés alatt nem élvezhetsz…

Ha kérdésed van, akkor fordulhatsz az édesanyádhoz, a védőnőkhöz, vagy akár a nőgyógyászhoz is.

Sőt, nekünk is írhatsz:
http://www.tinivagyok.hu/forum/topic?f=15&t=14&sid=c9d6286bebb24d8e6a02d5eccadd0fd2