A mellrák elleni küzdelem hónapja
2023. okt. 9., Dr. Klujber Valéria

Október. Hogy ez hogyan érint téged? Olvass tovább!

Minden 8. nőnek lesz emlőrákja Európában, ez igaz hazánkban is.

De azért ne kezdj el aggódni, a mellrák alapvetően nem a fiatalok betegsége, tipikusan a klimax körül vagy azt követően jelentkezik!

Tizen- vagy huszonévesen két fontos tennivalód van ezzel kapcsolatban:

1. Tudd meg, hogy volt-e a családban valakinek mellrákja. Nyilván azok érdekesek, akik a vérrokonaid. Ha sok ilyen van, vagy nagyon fiatalon lettek betegek, esetleg van olyan rokonod, akinek mindkét mellében kialakult a rák, akkor beszéld meg a hallottakat egy hozzáértővel. Ez lehet a háziorvosod, egy nőgyógyász, esetleg a védőnő, vagy egy genetikus is. Az emlőráknak van örökletes formája is, ha ilyesmi várható, akkor azt érdemes időben tudni.
Olvasd el erről szóló cikkünket:
http://www.tinivagyok.hu/temak/test/item/kinek-van-fokozott-kockazata-mellrakra

2. Akár van fokozott kockázatod, akár nincs, tanuld meg az önvizsgálatot! Ezt nem lehet elég korán elkezdeni. Tudnod kell, hogy leggyakrabban a nők maguk veszik észre, ha valami megváltozott a mellükben. Ehhez az szükséges, hogy ismerd meg a saját melledet. Három-hat havonta a vérzés utáni időszakban tapintsd át az önvizsgálat szabályainak megfelelően.
Erről nézd meg külön írásunkat!
http://www.tinivagyok.hu/temak/test/item/emlvizsgalat

Több hasznos videot, vagy infografikát is találhatsz róla a neten.
Pl: https://babafalva.hu/ultrahangos-mellvizsgalat/


 

vagy itt: http://daganatok.hu/osszeallitas-a-szurovizsgalatokrol/emloszures-es-az-emlo-onvizsgalata/az-emlok-onvizsgalata