Negyedóránként egy abortusz
2013. nov. 4., külső forrás

Folyamatosan csökken, de még mindig sok a terhesség-megszakítás Magyarországon - főleg a tinédzserek körében. Amikor már azt hiszed, nincs megoldás, Ne ess pánikba!

Hazánkban a terhesség-megszakítások hosszabb idő óta tartó csökkenése – a 2008. évi megtorpanást követően – az elmúlt négy évben tovább folytatódott. A 2012. évi 36 100 beavatkozás csaknem 2350-nel, azaz 6,1 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezer szülőképes korú nőre 15,5 művi vetélés jutott, szemben az előző évi 16,1 műtéttel. A csökkenő irányzat a 25–29 évesek kivételével a nők valamennyi korcsoportjában megfigyelhető.
Az MCSNT közlése szerint a legjelentősebb mértékű, 7,2 százalékos csökkenés a 35–39 évesek körében volt, ami összefügghet az ilyen korú nők gyakoribb gyermekvállalásával. A 25–29 éves nőknél 6 százalékkal nőtt a terhesség-megszakítások gyakorisága, ami azért figyelemreméltó, mert orvos szakmai vélemények szerint ez az életkor tekinthető a legkedvezőbbnek a gyermekáldás szempontjából.


Mint írják, az életkor szerinti profil nem változott, így változatlanul a 20–29 éves nők között a leggyakoribb a terhességek szándékos megszakítása. 2012-ben a huszonévesek körében ezer nőre 24 terhesség-megszakítás jutott. A születésszám lassú emelkedésével párhuzamosan csökkent a művi vetélések száma, ennek eredményeként 2012-ben száz élveszületésre 40 terhesség-megszakítás jutott, szemben az előző évi közel 44 műtéttel.


Összességében Magyarországon 10 millió lakosra 38 ezer terhesség-megszakítás jut, vagyis 15 percenként esik teherbe úgy egy magyar nő, hogy nem szeretné megtartani gyermekét. Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben évről évre csökkenés mutatkozott az abortuszok számát illetően, ennek mértékével a Társaság tagjai nem elégedettek, éppen ezért tovább küzdenek az abortuszok visszaszorításáért.


A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság által életre hívott „Ne ess pánikba" kampány a fenti szomorú adatok miatt hiánypótló. A kampány jelmondata, a „Véletlenül, védetlenül" is arra utal, hogy a tinédzserek könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor a hiányos szexuális felvilágosítás következtében nem ismerik megfelelően a biztonságos védekezési lehetőségeket. A védekezés nélküli szexuális együttlét után sokszor olyan pánikhelyzetben találhatják magukat, amikor a nem kívánt terhesség megszakítását fontolgatják, nem gondolva a késői következményekre. Éppen ezért a Társaság kiemelten fontosnak érzi, hogy segítő kezet nyújtson a bajba jutott fiataloknak, segítsen nekik a „védetlen" helyzet megelőzésében, elkerülésében.


Prof. Dr. Bártfai György, az MCSNTT tiszteletbeli elnöke úgy véli, hogy a fiatalok tájékozatlanok, nincsenek tisztában a védekezés fontosságával és a fogamzásgátlás lehetőségeivel. Ez nemcsak a társadalom, azaz a média, az iskola, az egészségügyi hálózat hanem a szülők felelőssége is, amihez nagyban hozzájárul, hogy ez még nagyon sok családban tabu témának számít. A felmérések ugyanakkor rámutatnak arra, hogy a legfiatalabb, még csak éppen nemzőképes korú nők vannak a legnagyobb veszélyben, holott az abortusz rémképe a megfelelő tudás átadásával könnyedén megelőzhető lenne. A „Ne ess pánikba" kampány is erre fókuszál.


Nem kérdéses ugyanakkor, hogy az abortusz gyakran visszafordíthatatlan károsodást idéz elő a nők szervezetében, nemegyszer okozhat meddősséget. Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy a fogamzásgátló módszerek ismerete, a legoptimálisabb megoldás kiválasztása segíthet kivédeni a nem kívánt terhességet. A fiatal lányok körében tudatosítani kell, hogy ha a védekezésbe hiba csúszik és fennáll a nem kívánt terhesség veszélye, a sürgősségi fogamzásgátlás megoldást jelenthet számukra.


Ne essenek pánikba, nem szabad kétségbeesetten, tehetetlenül várakozni, minél hamarabb keressék fel az orvost, azonban nem szabad megfeledkezni az időablak fontosságáról, s arról sem, hogy ehhez csak 72 óra áll rendelkezésükre. Az első 24 órában 95, a másodikban még 85, a harmadik napon pedig csak 58 százalékos valószínűséggel kerülhető el a terhesség a módszer alkalmazásával - hangsúlyozta Prof. Dr. Bártfai György a „Ne ess pánikba" kampány mottója kapcsán.


Az MCSNTT ugyanakkor szeretné kiemelni, hogy a szexuális együttlét a megfelelő védekezés mellett örömteli emlék is lehet, következménye nem feltétlenül a nem kívánt terhesség vagy abortusz. Ezért „Ismét biztonságos szerelem" címmel pályázatot írnak ki, melyre a szervezők 2013. november 30-ig várják a kreatív alkotásokat, amelyek érkezhetnek akár reklámspot, fotó vagy vírusmarketing kategóriában is. A műveket a palyazat@neesspanikba.hu e-mail címre küldhetik be a vállalkozó kedvű fiatalok.


Ha többet akarsz tudni a témáról, akkor keresd fel az oldalt
http://www.neesspanikba.hu/