Abortusz
2012. jan. 25., Dr. Timmermann Gábor

Most visszatérünk egy korábbi témánkhoz, az abortuszhoz. Hallgassuk meg egy nőgyógyász véleményét is!

A képen kb. 10 hetes magzatok modellje látható.

Törvény mondja ki, hogy a műtét (terhesség-megszakítás) nem lehet sem a családtervezés, sem a születésszabályozás eszköze.
A terhesség 12. hetéig akkor hajtható végre abortusz, ha azt az állapotos nő egészségét súlyosan veszélyeztető ok indokolja; a magzat orvosilag valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban vagy egyéb károsodásban szenved; a terhesség bűncselekmény következménye; az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén (fiatalkorú, szociális indokok stb., ez a fogalom elég nyitott, gyakorlatilag nem kell indokolni a döntést).
A terhesség 18. hetéig akkor szakítható meg, ha az állapotos nő korlátozottan cselekvőképes vagy
cselekvőképtelen; ha terhességét neki fel nem róható egészségi ok, illetve orvosi tévedés miatt nem ismerte fel korábban; ha egészségügyi intézmény, illetve valamely hatóság mulasztása miatt haladta meg a 12. hetet. Fiatalkorúak terhessége esetén szintén megszakítható a 18. hétig.
A terhesség 20. hetéig – a diagnosztikus eljárás elhúzódása esetén a 24. hétig - akkor szakítható meg, ha a magzat genetikai betegségének vagy külső károsító tényezők által okozott ártalmának valószínűsége eléri az 50 százalékot. A terhesség a terhességi kortól függetlenül szakítható meg az állapotos nő életét veszélyeztető egészségi ok miatt, illetve a magzatnál a szülés utáni élettel összeegyeztethetetlen rendellenesség esetén (pl. anencephalia). Ekkor nem kell külön kérvényezni.
Ha nem egészségi indokok, hanem súlyos válsághelyzet az oka a terhesség megszakításának, akkor az állapotos nőnek a terhességet megállapító szakorvosi lelettel fel kell keresnie a Családvédelmi Szolgálatot. A szolgálat védőnő munkatársa ismerteti a terhessel a jogszabályokat, beszél a terhességmegszakításról, valamint a gyermek vállalása esetén biztosított támogatásokról.

Fiatalkorúak terhessége

A tizenévesek terhessége akár szüléssel, akár terhességmegszakítással végződik, mindenképpen magasabb kockázatú! Általában erre akkor kerül sor, ha a terhesség kora már nem teszi lehetővé a kockázatmentes megszakítást, vagy az anya (esetleg családja) így dönt. Általában lelkiismereti, vallási okok miatt döntenek a megtartás mellett, vagy szokásokból kifolyólag.
A terhesség kiviselése és maga a szülés rendkívüli fizikai és lelki megterhelést jelent egy fejlődő szervezet számára. Gyakoribb az üszögterhesség (mola hydatiosa), a koraszülés, a téraránytalanság, a terhességi toxémia, a méhen belüli elhalás. A legveszélyeztetettebbek a 15-16 év alattiak. Az újszülöttek között gyakoribb a perinatális halálozás és a hirtelen csecsemőhalál. A fiatalkorú anyák ritkábban jelennek meg a terhesgondozáson. A dohányzók, az alkoholt és drogot fogyasztók aránya magasabb. Gyakori a rosszabb körülmények között élők hiányos táplálkozása is.
Súlyos probléma a szült fiatalkorúak között, hogy a gyermek nevelése, gondozása ritkán teszi lehetővé, hogy az anya befejezze iskoláit vagy rendesen dolgozzon. Ez előnytelenül hat ki az anya anyagi és karrier lehetőségeire, amit sokszor a gyermek hibáztatásával kompenzál. A leányanyaságot hazánkban általában szégyenletes dologként ítélik meg, különösen vidéken. Ha a gyermeke apja nem veszi el feleségül, a további párválasztásban is nehézségei lesznek. Ha szépségtapaszként mégis sor kerül a házasságkötésre, az ilyen házasság általában labilisabb, gyakoribb a későbbi válás.
Mindezek következtében nagyarányú a depresszió és öngyilkosság, a gyermek elhanyagolása, bántalmazása. Az ilyen lányok között a megismétlődés kockázata is magasabb.

Terhességmegszakítások a szülész-nőgyógyászok szemszögéből

A szülész-nőgyógyászok többsége végez terhességmegszakítást. Akik nem végeznek, vallási vagy lelkiismereti okokra hivatkozva tagadják meg ezt a tevékenységet. Volt idő, amikor kizáró ok volt egy állásinterjún az abortusz végzésének megtagadása. Mára szerencsére liberálisabbak lettek az osztályvezetők, így nem zárhatók ki olyan emberek a szülész szakma folytatásából, akik nem vállalják ezt a ma is vitatott beavatkozást.
Azonban ha mindenki megtagadná a terhesség megszakítását, ki végezné el azt az évente 40.000 abortuszt? Kötelezhetőek lennének jogilag a szülészek a műtét elvégzésére, ha egyszercsak senki se vállalná többé? Elgondolkodtató kérdés.
Segítsünk az embereknek, hogy belássák, jobb a nem kívánt terhességet elkerülni, megelőzni. Mindössze csak annyit kell tenni, hogy a kezünkben lévő, hatékony fogamzásgátlási módszereket HASZNÁLJUK!!!

folytatjuk