Mi van az ondóban?
2023. szept. 29., Dr. Klujber Valéria

Nyilván az ondósejtek. De azon kívül?

A spermiumok a herék csatornáiban kb. 74 nap alatt, de folyamatosan termelődnek, majd a mellékherékben érnek és innen kerülnek az ondóvezetékbe ejakulációkor. A hímivarsejt-termelést a köztiagy, az agyalapi mirigy és a here hormonális termelése szabályozza. Ez szabályozza a férfiak szexuális működését is.

Az ondó sejtes állományát a spermiumok alkotják, ami az ondónak nagyjából 5%-a.

A többi folyadék, amit a nemi mirigyek termelnek. Nagyrészt (50-70%-ban) az ondóhólyagok (páros szerv) váladéka, ez szolgáltatja a spermiumok mozgásához szükséges tápanyagokat, cukrokat, a prosztata váladéka pedig (az ondó 15-30%-a) a sperma elfolyósodásához termel váladékot. Az ondó ezeken túl tartalmaz még hormonokat, fehérjét, ásványi anyagokat is.

A mellékhere is termel váladékot, ami az ondó 5-10%-át adja, ezek az ondósejtek éréséhez szükséges faktorok.

A nagyon pici Cowper-mirigy a prosztata mellett található. Az általa termelt átlátszó és sikamlós állagú folyadékot előváladéknak nevezzük. Feladata, hogy az ondó előtt haladva előkészítse a húgycsövön áthaladó ondó útját. Fontos, hogy kis mennyiségben azonban már az előváladék is tartalmazhat spermiumokat.

 

Mennyisége, tartalma és életképessége

Átlagosan az ondó mennyisége 1 teáskanálnyi, nagyjából 2milliliter. De a mennyisége nem jelzi, hogy milyen a megtermékenyítő-képessége! A több, nem feltétlenül jobb!

Kezdetben zselés állagú, átlátszatlan folyadék, ami az ejakulációt követően fél órán belül elfolyósodik.

A szaga változatos lehet, de jellegzetes. Ha bűzössé változik, az nem normális, legtöbbször fertőzés jele.

Jelentős része fehérje, kevés szénhidrát, emellett tartalmaz C-vitamint, cinket, kalciumot és citromsavat is. Vegyhatása lúgos.

A nemzőképes férfi átlagos spermiumkoncentrációja 60-120 millió/ml. Termékenységi problémáról akkor beszélünk, ha a spermiumszám kevesebb, mint 10 millió/ml az ejakulátumban. Az egészséges spermiumok egyenesen a petesejt irányába mozognak. Ugyanakkor normálisan is rengeteg spermium mozgása hibás, csak körbe-körbe, vagy iránytartás nélkül mozognak.

A spermiumok élettartama a környezeti tényezőktől függ. A petevezetékben akár 2-3 napig is életképesek, a méhben 1 napig, ám a vaginában maradtak pár órán belül elpusztulnak a hüvely savas kémhatása miatt.

Az ondó íze inkább sós, lehet enyhén édeskés, de személyenként és az étrend függvényében változik. A túl sok hús, hagyma, fokhagyma, vagy az alkohol kellemetlen ízűvé teszi. A dohányzás nem csak a termékenységre és a szexuális teljesítőképességre hat negatívan, de a cigarettában lévő toxinok a sperma ízét is rontják. Ezen kívül különféle gyógyszerek is hasonló hatást válthatnak ki. A sok víz és gyümölcslé vagy gyümölcs fogyasztása (különösen az ananász, a dinnye, a szőlő és az eper) hatására az ondó íze is édesebbé válik.

Piros vagy barnás színű, esetleg láthatóan véres ondó – fertőzést, sérülést esetleg daganatot is jelezhet. Ha ismételten előfordul, akkor fordulj orvoshoz!

 

Az ondó vizsgálata

Az ondóvizsgálat módjára és értékelésére nemzetközi standardok vannak. A férfiak nemzőképességéről a spermavizsgálat révén alkothatunk képet, többek között a spermiumok számának, a spermiumok mozgási tulajdonságának, valamint a normális és kóros alakú spermiumok arányának a vizsgálatával.

De ha kicsöppented az elfolyósodott ondót és megnézed egy egyszerű mikroszkóppal, akkor te is láthatod a sejteket. Ha friss az ondó és nem keveredett vízzel, vagy más anyaggal, akkor mozognak is a mikroszkóp alatt. Szabadszemmel nem láthatók.

A sejtek csúcsán található ovális alakú, kemény sisak neve akroszóma. Ebben található a petesejt burkának emésztéséhez szükséges anyag. A keletkezett résen az ondósejt behatol a petesejtbe, célba juttatva a genetikai anyagát.

 A herezacskó, mint termosztát

A herezacskók néhány fokkal hűvösebbek a normál testhőmérsékletnél, ez szükséges ugyanis az egészséges ondósejtekhez. Az ideális hőmérséklet eléréséhez segítenek a speciális erek, amelyek leadják a hőt, valamint a herezacskó izmai, amelyek szükség szerint föl és le mozgatják a heréket.

Ha a férfi keresztbe rakja a lábát, a herék hőmérséklete megemelkedik, csakúgy mint a sportalsó viselésekor.

A herék és a mellékherék a herezacskóban találhatók. Általában az egyik here pár centivel lejjebb helyezkedik el, mint a másik.

A spermiumok (ondósejtek) a herékben termelődnek a serdülőkori érést követően gyakorlatilag folyamatosan. A spermiumok a herékből a mellékherébe vándorolnak. Ez egy körülbelül hat méter hosszú, tekervényes csőhálózat, ami a herét félig körülöleli. Ezen áthaladva fejezik be érésüket.

Kb így néz ki:

Mielőtt a spermiumok a hímvesszőből kilövellnek (ejakuláció), a mellékheréből az ondóvezetékbe jutnak. A húgyhólyag mögött elhelyezkedő ondóhólyag váladéka ezt követően adódik hozzá az ondóhoz. Innen a spermiumok és az ondóhólyag váladéka együtt jut az ondóvezetéken át  a dülmirigyig vagyis a prosztatáig. Ez a húgyhólyag alatt található, és körülveszi a húgycsövet, amely az ondót (máskor a vizeletet is) eljuttatja a külvilágba a hímveszőn keresztül.