Hipnózis
2012. márc. 6., Kovács Réka és Költő András

Ez a szó sokaknak izgalmat, rejtélyt, varázslatot, félelmet jelent. Eszünkbe jutnak az amerikai filmek, amikor valakit hipnotizálnak, majd mindenféle furcsaságot csinál utána pl. lelövi az elnököt, stb.

Azért is fontos számunkra, hogy TE, Kedves Olvasó tisztában legyél e hiedelmek valótlanságával, mert a hipnózis egy nagyon jó terápiás módszer, de ha nem tudjuk mire is használható, nem sokra megyünk vele.
A hipnózis egy görög szóból származik, a jelentése alvás. Ez egyfajta módosult tudatállapotot jelöl. Ilyen állapotokat nap, mint nap átélünk, amikor belemerülünk egy könyvbe, és szinte a szemünk előtt van, amit olvasunk, vagy akár amikor szerelmesek vagyunk. A hipnózis ezektől abban különbözik, hogy a terapeuta hozza létre ezt az állapotot, az ő vezetésével történik a munka.
Az emberek különböző mértékben fogékonyak a hipnózisra. Van, aki nagyon erős tudati állapotmódosulást él át, míg mások úgy találják, hogy nem tért el nagyon a hipnózis attól, ahogy általában érezni szokták magukat. A többség a kettő közötti tartományban helyezkedik el. A hipnózis iránti érzékenységet szaknyelven hipnábilitásnak nevezzük.
Nem arról van szó – még az erősen hipnábilisoknál sem –, hogy a páciens kritika nélkül teljesíti, amit a terapeuta mond, vagy képtelenné válna önálló döntéseket hozni és a terapeuta fogja irányítani cselekedeteit. Végig megmarad a tudatos énünk egy része, így senki nem kényszeríthető olyan cselekedetre, amit éber állapotban nem tenne meg.A régi időkben próbálgatták a hipnózis „határait”. Itt nőket arra kértek, hogy a hipnózis után hajtsák fel a szoknyájukat térdig. Ez abban az időben körülbelül azt jelentette, mint ha ma azt kérnénk, hogy vegye le valaki a felsőjét. A nők nagy része egyáltalán nem reagált erre a kérésre, akik igen, ők is maximum a bokájukat villantották ki. Ebben az állapotban a hipnotizált képzelete élénkebbé válik, gondolkodása kevésbé racionális, inkább az érzelmei irányítják, ezáltal képes felidézni régi, a tünetek szempontjából hangsúlyos, de elfelejtett élményeket, emlékeket.
Nagyjából ez a hipnózisban (módosult tudatállapotban) történő terápiás munka hatásmechanizmusa. A hipnózis azonban nem csupán a régi, elfelejtett emlékek visszaidézésére képes. Segítségével csökkenthető a szorongás, javítható a hangulat és a teljesítmény. Nyugtató, stresszoldó hatását az is átélheti, aki gyengén hipnábilis. A hipnózis iránt erősen fogékony személyeknél azonban akár még nagyműtéteket is el lehet végezni altatás nélkül: a hipnoterapeuta fájdalommentességet hangsúlyozó gondolatokat, úgynevezett szuggesztiókat épít a hipnózis szövegébe.
Egyre gyakrabban használják a hipnózist a különböző pszichoszomatikus betegségek (pl. krónikus fájdalom, asztma, magas vérnyomás, psoriasis) kezelésére.Azt is fontos tudni, hogy nem csodamódszerről van szó, nem lehet „kihipnotizálni” senkiből a depressziót, vagy a cigaretta iránti vágyat. Ez is egy terápiás eszköz, lehetőség önmagad megismerésére és testi-lelki tüneteid kezelésére.