Depresszió
2011. dec. 12., Kovács Réka

Sokszor halljuk, talán mondjuk is: „milyen depis vagyok, nincs kedvem semmihez”. A hétköznapokban az átmeneti rosszkedvre, a motiválatlanságra mondjuk, hogy depresszió. Az ilyen eseteket hivatalosan nem nevezzük depressziónak, attól függetlenül, hogy ezek a pillanatok lehetnek kellemetlenek.

Aki azonban depresszióban szenved, hosszú ideig nem képes örülni a dolgoknak, az őt érő eseményektől függetlenül érzi magát rosszul. Egy reménytelen, szomorú állapotba kerül ilyenkor az ember, amelyben az élet sivárnak, nyomasztónak tűnik.
Vizsgálatok szerint az elmúlt 100 évben a depresszió aránya nő, most csaknem az emberiség 8-15%-át érinti. A fejlett országokban a nők kétszer akkora eséllyel szenvednek életük során egyszer depressziótól, mint a férfiak. Gyermekkorban ez az arány még fele-fele. A depressziónak számos tünete lehet: levert (gyerekeknél akár ingerült) hangulat, érdeklődés csökkenése, jelentős súlycsökkenés- vagy gyarapodás, alvásproblémák, fáradtság, értéktelenség érzése, bűntudat, összpontosítási képesség zavara, halál gondolatával való gyakori foglalkozás.
Fontos, hogy nem szabad elhanyagolni ezeket az érzéseket, mert maguktól kevés az esély rá, hogy elmúljanak. Ebben a kórképben az öngyilkosság veszélye is nagy, így valóban nem szabad a véletlenre bízni a tünetek változását.

Ha barátodon veszed észre a fenti tüneteket, fontos, hogy ne mondj olyan általánosságokat, hogy "Szedd össze magad!", "Csak rajtad múlik, hogy jobban legyél." Mivel a depressziónak alaptünete a motiváció csökkenése, éppen arra nem képes, hogy összeszedje magát. Viszont sokat segít egy együttérző beszélgetés, amikor meghallgatod, hogy mi nyomja a másik lelkét, és visszajelzel neki, például, hogy "Az utóbbi hónapokban sokkal kedvetlenebbnek látlak." Ezzel együtt lehet elmondani, hogy talán könnyebb lenne, ha segítséget kérne. Persze ezt sem szabad erőltetni, mert sokszor ellenállást vált ki.

Tudnod kell, hogy több megoldás is létezik a depresszió kezelésére. Ezek közül a leggyakrabban a pszichoterápiás és gyógyszeres kezeléseket alkalmazzák. Ne habozz segítséget kérni, ha szükségét érzed!

Szólj hozzá a fórumban!:
http://www.tinivagyok.hu/forum/topic?f=15&t=13&sid=91abaa942d39faf038fdfa0d11b587e1