Randi-szorongás
2024. márc. 22., Várnai Dóra

A szerelmi kapcsolatok általában erősítik az önbizalmat, növelik a népszerűséget, tanulunk belőlük az érzelmek megosztásáról, az alkalmazkodásról, az intimitásról. Ugyanakkor a kapcsolatok néha törékenyek és ez rossz érzéseket, szorongást vetíthet előre.

A randizástól való szorongás (akár a randi előtt vagy a másik társaságában) bekavarhat és megakadályozhatja, hogy mély, gyengéd szerelmi kapcsolatot alakíts ki valakivel.

Mit jelent a randizástól való szorongás?

A randi szorongás a társas szorongás egy fajtája. Tulajdonképpen azt jelenti, hogy valaki aggodalmat, stressz, gátlásosságot él át a randi során vagy a másik nemmel való találkozás során. A szorongás arra is értendő, amikor a találkozást csak tervezik vagy fantáziálnak róla, de valójában nem jön össze.

A randizás általában 14-15 éves korban kezdődik, leggyakrabban az iskolatársak, edzéstársak körében, vagy más közeli baráti társaságokban. Azok, akinek korábban is voltak ellenkező nemű barátai, kicsit rutinosabbak. Egy kis izgulás randi előtt, vagy azon tépelődni, hogy a másikat megszólítsuk-e és kezdjünk vele valamit, az teljesen normális és gyakori. Sokan feszengenek és bizonytalanok, hogyan viselkedjenek a randi alatt, mit vegyenek fel, hová hívják el a másikat. Ezek a rossz érzések csökkeni szoktak, ahogy a fiatalok egyre több tapasztalatot szereznek a kapcsolatokban. Előfordul azonban, hogy valaki már a kezdetektől fogva annyira izgul, hogy egyenesen nem is ismerkedik, vagy érdeklődik mások iránt, így a rossz érzései sem tudnak idővel megszelídülni.

Miért megy valakinek nehezen az ismerkedés?

Sok oka lehet annak, hogy valaki szorong a randizástól. Például attól fél, hogy a másik nagyon szenvedélyes és elsöprő élményt vár tőle már az első alkalommal. Az biztos, hogy kezdetben senkinek nincsenek komoly tapasztalatai. Sokan tartanak attól, hogy nem elég vonzó a külsejük, nem jó az illatuk, nem elég divatosak a ruháik. A randizásnak nincs általános receptje, senki sem tudja, hogyan kéne pontosan viselkedni, mit kéne csinálni, mondani. Ahogy az évek haladnak előre, valaki azért is félhet egy találkozótól vagy az ismerkedéstől, mert másoknak már esetleg sokkal több tapasztalata van.

Rám is jellemző a randi szorongás?

Gondold át, mit válaszolnál az alábbi kérdésekre.

 • Attól félek, hogy akivel randizom, hibát fog bennem találni.
 • Gyakran foglalkoztat, hogy mit fog majd rólam gondolni az, akivel randizok.
 • Általában aggódom, hogy a fiúk/lányok nem tartanak engem túl sokra.
 • Félek, hogy a lányok/fiúk nem tartanak túl vonzónak.
 • Tartok attól, hogy a másik hülyének, vagy bolondnak fog nézi egy randi alkalmával.
 • Gyakran vagyok ideges, amikor egy csinos, vonzó fiúval/lánnyal beszélgetek.
 • Nagyon nehéz felszabadultan viselkedni, ha egy olyan lánnyal/fiúval találkozom, akit nem ismerek elég jól.
 • A bulikban általában feszülten, kényelmetlenül érzem magam.
 • Nagyobb társaságban leggyakrabban csendben vagyok.

Mit tehetsz ellene?

 • Ne vegyél mindent magadra!

Előfordulhat, hogy akivel randizol, kicsit furcsán viselkedik pl. kicsit ki van borulva, minden kérdésedre gyorsan és pár szóban válaszol. Egyáltalán nem biztos, hogy azért ilyen, mert nem jössz be neki. Mielőtt a legrosszabbra gondolnál, kérdezd meg, hogy mitől van rossz napja. Lehet, hogy a hangulatának semmi köze hozzád.

 • Fogadd el a bizonytalanságot!

A randi egy olyan műfaj, aminek senki nem tudja a jövőjét. Lehet, hogy nem tetszel majd neki, de az is lehet, hogy ő nem tetszik majd neked. Nem lehet előre tudni, hogy fog-e később hívni, hogy találkoztok-e újra, hogy kialakul-e közöttetek kapcsolat és ha igen, három hónap múlva is együtt lesztek-e. Ez nemcsak azon múlik, hogy te milyen vagy és hogyan viselkedsz.

 • Gyakorlat teszi a mestert!

Bármennyire is szeretnéd inkább a fejedre húzni a fülhallgatót és kikerülni az ismerkedés kínos részeit, az a helyzet, hogy minél többet randizol, annál kevésbé fogsz izgulni. Rutint szerezhetsz abból is, ha csak úgy beszélgetsz néhány szót az emberekkel általában pl. az eladóval váltasz néhány szót, vagy a fodrászoddal, miközben a hajadat vágja.

 • Légy felkészült!

Ha egy kicsit előkészülsz, az segíthet a szorongásod leküzdésében. Gondolj ki különböző helyeket, programokat ahová elmehettek. Mindenki szeret magáról beszélni, de jól jöhet, ha vannak a tarsolyodban témák, kérdések, amiket be lehet dobni, ha beáll a csend (pl. milyen sorozatokat néztél korábban?, milyen zenét hallgatnál most? stb.)

 • Ne várd, hogy a másik folyton pozitív visszajelzést adjon!

Nyilvánvaló, hogy a rossz érzéseidről nem tehetsz, de az fontos, hogy a randi partnered nem lelki segély szolgálat. Az aggodalmaidat egyedül te tudod kezelni és nem a másik feladata, hogy az ismerkedés alatt folyamatosan téged dicsérjen, gondoskodjon arról, hogy te jól érezd magad.

Ha úgy érzed, hogy a szorongásod már nemcsak a mindennapok aggodalma, hanem komolyan akadályoz, hogy részt vegyél az iskolai életben vagy élvezd mások társaságát, akkor keress fel egy terapeutát.