Nyomtass 3D-ben
2012. febr. 27., Klujber Valéria

A jobb oldali sárkányszerű kis szobor nem egy olcsóbb, kínai változat, hanem 3D nyomtatással készítették.
Ha valamiből csak egy kell, de pontosan olyan, akkor itt a megoldás!

1993-ban a Massachusetts Technológiai Intézetben fejlesztették ki a háromdimenziós nyomtatási technológiát.

A 3DP eljárás valódi térbeli tárgyakat állít elő egymásra helyezett porrétegek folyékony kötőanyaggal való rögzítésével. Hasonlóan működik, mint a hagyományos tintasugaras nyomtatás, de a nyomtatófejekből a tinta (és a kötőanyag) nem papírra, hanem a porrétegekre kerül, az eredmény pedig nem csak egysíkú, hanem térbeli lesz.

Mire jó?
A 3DP térnyomtatás a gyors prototípuskészítés (Rapid Prototyping) legújabb eszköze, amivel tesztelhető alkatrészt állíthatnak elő. E mellett a 3D nyomtatás alkalmazható a vizualizáció, koncepció-modell, termékminta, öntőforma készítés területén. Sikerrel alkalmazható az autóiparban, az építészetben, alkalmas bemutató modell, prezentáció, szemléltető eszköz elkészítésére, illetőleg lábbeli prototípus vagy fémöntéshez öntőforma előállítására.
Ezek a nyomtatók órák alatt felépítik azt a modellt, ami máshol napokig tarthat, és képesek színes modellek előállítására is.

Nem kell megvenned az egyforma tömegárut, tervezhetsz saját modellt.
Egy bicikliszerelő például saját vázelemeket tervezhet, vagy akár tölthet le az Internetről, és ezeket nyomtatójával helyben elő is állíthatja. Ha adott a printer és a nyomtatás alapanyaga, akkor mindegy, hogy mekkora mennyiségben készül egy-egy darab: az egységnyi költség ugyanannyi kettő és harminc  sárvédő „kinyomtatása” esetén is.

Bármilyen, akár egyedi tárgy megsokszorozható. Ez nagy előny a kiállítások rendezőinek. Nemrég Tutanhamon múmiáját másolták le 3D nyomtatással. Így nem kell félni, hogy mozgatáskor tönkremegy a pótolhatatlanul értékes darab.

Készíthetők emberi szervek!
Nekem orvosként nyilván ez a legizgalmasabb.2009-ben sikerült első alkalommal elkészíteni egy emberi ujjcsont pontos másolatát háromdimenziós nyomtató alkalmazásával. Az áttörés megnyithatja az utat a sérült vagy beteg csontok a páciens saját sejtjeiből felépülő egészséges csontokkal való pótlása előtt. Pár napja olvashattuk a hírt, hogy beültettek egy 3D nyomtatással készült emberi állcsontot egy idős nőbe. Az implantátum titánporból készült és a végén egy biokerámia réteggel vonták be. Eddigi hírek szerint jól működik, képes vele nyelni az illető hölgy.Az egész szervek pótlása még izgalmasabb! Az ezzel foglalkozó csapatban – remélem nem lepődtök meg - találunk magyar szakembert!
Az elmúlt években a magyar sajtó is többször beszámolt arról a projektről, melynek egyik vezetője a magyar származású Forgács Gábor, a Missouri Egyetem tanára. Az Organovo nevű biotechnológiai vállalkozás egyik alapítója már évek óta azon dolgozik, hogy kialakítsanak egy olyan technológiát, amellyel 3D-s printerek segítségével lehetséges emberi szerveket „nyomtatni”. „A printelési eljárás során szerves, sejtbarát »biopapírra« (egy módosított zselatinból és cukorban gazdag hialuronból álló anyagra, amely ideális a sejtképződéshez) »biotintával« nyomtatnak, hasonlóan egy tintasugaras eszközhöz. A »biotinta« cseppjei (méretük a milliméter fele-harmada) valójában 10–40 ezer sejtet tartalmazó aggregátumok, amelyek akár azonos, akár különböző sejttípusokat tartalmazhatnak. A nyomtató által a »papírra« cseppentett sejtkupacok – akárcsak a folyadékok – összeolvadnak, s így közös felületté állnak össze. Amikor a sejtszerkezet a kívánt formához hasonlóvá válik, eltávolítják a körülötte lévő biopapírt, így az egyes sejtek terjedése és összekapcsolódása megáll. »A következő réteget már erre a meglévő szerkezetre cseppentik, és így tovább: az elkészített rétegeket egymásra helyezik, és már kész is van a háromdimenziós szövet« – ismertette az eljárást Forgács Gábor.”

Ha meg akarod nézni közelről, hogyan nyomtat a 3D nyomtató, itt egy video:
A jövőben már nem a boltba kell leugranunk, ha a buli előtt ráébredünk arra, hogy nincs elég tányérunk. Elég lesz letölteni valamelyik  modelltárból a hiányzó eszköz tervét, és utasítani a 3D-s nyomtatót, hogy gyártson le tizenötöt belőle. 
Szinte biztos, hogy nektek már lesz ilyen nyomtatótok otthon.