A világ legkisebb autója
2011. nov. 24., index.hu

Elkészült a világ legkisebb, elektronokkal meghajtott autója, amely egyetlen molekulából áll - számoltak be eredményeikről holland kutatók.

Tibor Kudernac kutatásvezető kollégáival a Twente Egyetemen alkotta meg a molekuláris járgányt, amelynek négy nyúlványa kerekekhez hasonlóan forog, amikor egy apró fémtű elektronok áramát juttatja nekik.

A mindössze 18 atomból álló jármű tíz elektromos impulzus hatására hat nanométert volt képes megtenni. Az áramot egy pásztázó alagútmikroszkóp tűhegye szolgáltatta a mozgáshoz. Ennek a mikroszkópnak ideális esetben mindössze egy vagy két atomban végződik a fémtűje, amelyről elektronok ugranak át a molekulára, amikor kellő közelségbe ér hozzá a csúcs.

Amikor a molekula nyúlványai felveszik az átlépő elektronokat, alakjuk megváltozik, és molekuláris rotorként elmozdítják az egész szerkezetet. „Ha körülnézünk, minden biológiai rendszerben hatalmas számban találhatunk molekuláris gépeket vagy rotorokat, amelyek működése fehérjéken alapul: ilyen például az izmok összehúzódása is" - magyarázta a Nature-ben ismertetett demonstrációjuk hátterét Kudernac.

A molekuláris jármű mínusz 266 Celsius-fokon, vákuumban működik csak, ezért hétköznapi használata még odébb van - tette hozzá a kutató.