Itt a nyári szünet!
2023. jún. 16., Kovács Réka

Két és fél hónapig még csak gondolni sem kell az iskolára. Már szeptemberben ezeket a napokat várjuk...

Két és fél hónap rengeteg idő. Rögtön a szabadság, a szórakozás, a nagy bulik jutnak eszünkbe. De vajon végig lehet-e bulizni két hónapot „büntetlenül”?
Az egyik szempont, amit fontosnak tartanék: sokszor esünk abba a hibába, hogy ha nincs kötelesség, akkor szétfolynak a hétköznapok, reggel hazaérsz a buliból, átalszod a napot, és így tovább. Persze, ez egy-két hétig működik, de a szervezeted ezt hosszú távon nem fogja értékelni. Megváltozik a bioritmusod és kemény erőfeszítések árán tudsz majd visszalendülni szeptemberben. Az önfeledt bulik után érdemes pár napot arra szánni, hogy visszaállítsd a korábbi megszokott ritmust.


Arról pedig már sok cikk volt az oldalon, hogy milyen veszélyek leselkednek a bulizó fiatalokra. Nem részletezném őket, de ami fontos: mindig figyeljetek egymásra, ne hagyjatok senkit egyedül!
És ha már a „többiekről” is szó esett: mivel a nyár a barátokról is szól, sokszor egymást tudjátok a hülyeségbe (bocsánat, jobb szó nem jutott eszembe) belevinni. Nem attól leszel király, ha benne vagy más ötletében, hanem ha szükség esetén tudsz nemet mondani. Mert az tud nemet mondani, aki elég erős, hogy tudja, neki van igaza. És meri vállalni mindezt a többiek előtt, mert nem tart attól, hogy kinevetik.
A nyár alatt egy pár hetet érdemes dolgozni. Egyrészt nagyon jó érzés a saját pénzedből elmenni bulizni, vagy megvenni, amire vágysz. Másrészt keretet ad a mindennapoknak, ami igen is fontos. És tapasztalatnak sem utolsó.

Azokról se felejtkezzünk meg, akiknek a nyár nagyon nem a fentiekről szól. Azok, akik ilyenkor még magányosabbak, akiknek az iskolai hétköznapok biztonságot adtak, mert voltak körülöttük. Sokaknak nehéz az, amikor nincsenek szabályok, amik keretet adnak a mindennapoknak, emiatt esetleg szoronganak, vagy hangulati problémáik lesznek. Ha úgy érzed, Rád inkább ez jellemző, sokat segíthet, ha írsz egy-két osztálytársnak, vagy felkereshetsz régi barátokat. Hasonló korú rokonoknak is írhatsz, unokatestvérekkel, tesóddal csinálhattok közös programokat. Hidd el, ahogyan Te örülsz, ha keresnek, mások is örülnek, ha Te keresed őket.

Szép, tartalmas nyarat kívánok mindenkinek!