Minden kapcsolat alapja: a beszélgetés
2021. márc. 1., Nagy Krisztina

Bár ez egyértelműnek tűnik, néha mégis olyan érzésem van, mintha sokszor elfeledkeznének róla.Ebben a cikkben erről olvashattok tőlem néhány gondolatot.

Úgy érezzük manapság, mintha az internetnek köszönhetően valami „kommunikációs forradalmat” élnénk. Facebook, twitter, msn, skype orrba-szájba. Mindenki írja a magáét, lájkolás, megosztás, stb. állandóan.
Csakhogy mindez egyáltalán nem helyettesíti a való életben történő kommunikációt.
Még a telefonbeszélgetés is ezerszer „ember közelibb”, mint amikor csak pötyögjük befelé a dolgokat. Hiszen nem halljuk a hangsúlyt, a mimikát, és gesztikulálásnak nyoma sincs. 
Gondoljatok bele, már csak ez a szöveg, amit most olvastok, mennyire más lenne, ha élőben mondanám nektek!

- Beszélgetés a családdal:
Persze, megvan az az időszak, amikor egy tinédzser csak egyedül szeretne lenni, és a háta közepére se hiányoznak a szülei, nagyszülei „tanácsai”. De hidd el, hogy csak a te javadat akarják!
Lehet, hogy semmi kedved hozzájuk, de akkor is szánj rájuk egy kis időt! Az is elég, ha csak durcázás nélkül meghallgatod, amit mondani akarnak.
A „Mi volt a suliban?” kérdés elég unalmas lehet, de felelj rá! És ne csak egy „semmit” vess oda. Valami apróság biztos történt, amiről úgy érzed, be lehet róla számolni. Nem kell rögtön az esetleges összes rossz jegyen előhozni (persze jó az őszinteség!), kezdheted „jelentéktelenebb” dolgokkal.
Mesélj nekik, beszélgessetek, és hidd el, egy idő után te is sokkal jobban fogod magad tőle érezni!
Ha zárkózottabb típus vagy, nem kell rögtön mindent a nyakukba zúdítani. Jó az apránként is.Minden csak elhatározás kérdése! Ha egyszer ráveszed magad, hogy javítsd a szüleiddel való kapcsolatot, az menni is fog.
Ha nem veszed rá magad, akkor az égvilágon semmi előrelépés nem fog történni…

- Beszélgetés a barátokkal:
Ezzel talán már nincs olyan nagy probléma.Nincs jobb, mint egy jó kis hülyülős beszélgetés a barátokkal! Ugye, hogy egy ilyet nem tud pótolni holmi facebook-os kommentelgetés?Ha más nem is nagyon mozdul meg, akkor te szervezz közös délutáni programokat!Most úgyis jön a jó idő, ki lehet ülni a szabadba, rosszabb időjárás esetén pedig ott vannak a plázák, amik ha másra nem, legalább arra jók, hogy rossz időben be lehet ülni ingyen.Ne rekedjen meg a suliban, és a neten a társalkodás!

A személyesebb dolgokat nem kell az egész „haveri körrel” megosztani, ezért jó, ha van egy olyan barátod  akivel mindent meg lehet beszélni. Igazi barátot, akire rábízhatod az összes titkod, ugyan olyan nehéz találni, mint párt.Ha úgy érzed, nincs senki ilyen az életedben, nyomás ismerkedni, vagy a már meglévő kapcsolataidat még jobban elmélyíteni!
Sokkal jobb, ha nem egy netes tanácsadóba kell bármiről is tanácsot kérned, hanem megbeszélheted valakivel, akit ismersz.

- Beszélgetés a pároddal:
Amennyiben komoly kapcsolatot tervezel, akkor az egyik legfontosabb dolog az, hogy mindent meg tudjatok beszélni. MIDENT. A közérzetedtől kezdve, a nemi életen át az összes hobbidig.Nem kell mindenben egyet is érteni, a lényeg az, hogy a kommunikáció tökéletesen működjön, felesleges viták nélkül. Egy párkapcsolatban minden vita felesleges, nekem ez a nézőpontom.
Ha úgy érzed, hogy a párkapcsolatodban nem éppen zökkenő mentes a kommunikáció folyamata, akkor sürgősen kezdj tenni érte valamit! Lehet, hogy most még csak apróságok ütik fel a fejüket közöttetek, de idővel ezek csak egyre nagyobbá növik ki magukat!
Mi a teendőd?
Ültesd le a párod, hogy márpedig ti most beszélgetni fogtok. Természetesen nem kell erőszakosan. Ha semmi baja nincs az ötlettel, és boldogan beszélgettek, akkor nincs semmi probléma, hiszen beszélgetéssel minden gondotokat meg tudjátok oldani, ha igazán összeilletek, és szeretitek egymás.

Ha nem akaródzik beszélgetni, az már nagyobb probléma. Finoman meg kell vele értetned, hogy az úgy nem kapcsolat, ha a két fél nem tudja a dolgait (élőben!) megbeszélni.Lehet, hogy először elkezd „hisztizni”.
Az is lehet, hogy csak rossz tapasztalatai vannak előző kapcsolatból, és emiatt nem mer megnyílni. Éreztesd vele, hogy benned megbízhat. (Amennyiben az tényleg így van! Ne játssz vele!)
Ha a sok-sok próbálkozásnak és kedves szónak még mindig semmi eredménye, akkor bizony… szomorú hír, de lehet, hogy esedékes a szakítás.
Ha nem tudtok beszélgetni, akkor mégis mit csináltok? Szex állandóan?Mi értelme van így folytatni? Milyen lehet így a jövőtök?Gondolkozz el rajta!

De hogy ne ilyen lehangoló legyen a cikk vége: most szépen szakadj le a netről, és nyomás beszélgetni valakivel, ha megteheted! :)