Divat a magyar
2012. máj. 23., Dr. Klujber Valéria

Mióta a Forma 1 magyaros motívumokkal díszített ruhája megnyerte az internetes szavazást, meg amióta Nicole Kidman idén márciusban szabályos kalocsai mintás ruhában tűnt fel, azóta egyre többen beszélnek róla, hogy divat a magyar.

Valószínű, hogy szerepet játszott benne az is, hogy egy Spanyolországban élő magyar, Csonka Gergő nyerte meg a Real Madrid kapusa által a Facebookon indított pályázatot. Casillas arra kérte rajongóit, hogy tervezzenek neki egy kesztyűt, és aki a legtöbb "like"-ot kapja, azt megajándékozza egy jeggyel a Barcelona elleni bajnoki rangadóra. A kalocsai mintás kesztyű kapta a legtöbb szavazatot!

A mindennapokban teljesen lehetetlen felismerni, hogy egy berlini, londoni, prágai, vagy budapesti plázát látunk, a fiatal lányok és a kirakatok is teljesen egyformán néznek ki mindenhol. A globalizáció egyik – ha nem a legfontosabb – hátránya, hogy eltűnnek az országok jellegzetességei. Ha elutazol egy távoli helyre, akkor ott képes lehetsz ugyanazokat az ételeket enni és ugyanazokat a zenéket hallgatni, ugyanazokat a dolgokat megvásárolni, mint otthon. De minek? – kérdem én.
Az ember azért megy el máshová, hogy az ottani dolgokat érezze, lássa, egye és tegye… Ez a nyaralás lényege. Legalábbis szerintem.

Ezért örülök annak, hogy a nagyon jellegzetes magyaros stílust megtalálta a divat.
Először inkább külföldön fedezték fel (újra) a magyar motívumokat és színvilágot, de az utóbbi két évben a hazai tervezők is igyekeznek azokat felhasználni. Természetesen legtöbben a modern viseletbe beépítve, sokszor csak jelzésszerűen, alig felismerhetően. Ebben jelentős szerepe volt és van a tavaly óta megrendezett „Gombold újra! Divat a magyar.” pályázatnak. Itt a hazai divattervezők izgalmas és nem mindig praktikus darabjai láthatók, ahogy az már egy divatbemutatón lenni szokott. Az viszont tény, hogy egyre több magyaros, vagy a magyar motívumokból újragondolt ruha jelent meg. A képen Kárpáti Judit ruháit láthatod. Ez például jól felismerhetően magyar, de persze nem kézzel készült hímzés.

Van ugyanakkor egy réteg, aki a valódi, hagyományos magyar viseletet is hordja, például az ünnepi, estélyi viselete magyaros. Vagy esküvőre, vizsgára, más alkalomra vesz magyar ruhát.

Néhány idős ember persze még egy-két helyen hordja a hagyományos viseletet, de ők egyre kevesebben vannak. És ezek a ruhák nem is olyan mutatósak, mint a kalocsai hímzés. A viseletben fellelhető jelzésekről, jelentésekről (hiszen ezek nem öncélúan olyanok, amilyenek) egy korábbi cikkben már írtam.A képen egy különlegességet láthattok! Szabó Éva iparművész kalocsai motívumokkal díszített robogóján ül. A hölgy édesanyjától tanulta a kalocsai hímzés rejtelmeit. Ő is továbbadná tudományát, de nem nagyon akad követő. Így a művésznő úgy gondolta, nem egy újabb ruhát, hanem motorját díszíti fel kalocsaival a figyelemfelkeltés érdekében.
Négy napig, hajnaltól késő estig dolgozott a járművön, amelyet hígítás nélküli autózománcból kevert színekkel borított, még alul is. Az eredmény önmagáért beszél!

Ha neten nézelődünk, akkor sokféle dolgot lehet kapni magyaros mintával: pólót, cipőt, mindenféle tartót. Némelyik egészen jól néz ki.