Stressz
2012. febr. 20., Kovács Réka

A test és a környezet kapcsolata régóta foglalkoztatja a tudósokat. Az 1900-as évek első felében azonban egy kiemelkedően fontos felismerést tett egy magyar tudós, Selye János.

Egy olyan állapotot írt le, amely a krónikus stressz következményeként jelentkezik, testi szinten. Tehát felismerte, hogy az elhúzódó stressznek hatása van a test működésére. Ilyen hatások például bizonyos hormonokat termelő szervek megnagyobbodása, fekélyek és vérzés a gyomorban, a bélben.

Mikor is alakul ez ki?
A stressz önmagában egy fontos reakciója az emberi szervezetnek, hiszen emiatt vészhelyzetben jobban tudunk teljesíteni, a szervezetünk felkészül a nehéz helyzetekre. Ha azonban ez a helyzet sokáig elhúzódik, a szervezet nem képes sokáig fenntartani ezt az állapotot, és alkalmazkodik a környezethez, míg végül kimerül, és a szervezet élettani védekező-mechanizmusai összeomlanak, sebezhetőbbé válik.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének legújabb felmérése kimutatta, hogy a krónikus stressz a korai egészségromlás és halálozás bizonyított rizikófaktora. Így nem csak rövid-, de hosszú távon is igen komoly következményei lehetnek!

Fontos azonban elkülöníteni a negatív stresszt (distressz) a pozitívtól (eustressz). 
Distressz a következő feltételek során alakul ki: kudarc, kontrollvesztés, negatív emóciók, hiábavaló erőfeszítések, nagy erőfeszítés során. 
Eustresszről a következőkben beszélhetünk: siker, kontroll, pozitív emóciók, aktiváció, nagy erőfeszítés kapcsán.

Gyors megoldásként jöhet, hogy kerüljük a stressz-keltő körülményeket. Ez azonban nem is olyan könnyű, hiszen nap, mint nap szembesülünk olyan helyzetekkel, amelyek megnehezítik a mindennapokat. Gondoljunk csak bele, milyen érzés minden reggel eljutni a tömött buszon az iskolába, ahol aztán felelések, dolgozatok követik egymást, talán otthon sem olyan fényes a helyzet, stb.

Akkor mit is tehetek?
- Nagyon fontos a rendszeres testmozgás, amelynek során a stresszhormonok kiürülnek a szervezetből és úgynevezett boldogsághormonok termelődnek. 
- Csökkentheted a stresszt, ha jó osztod be az idődet, így nem kell aggódni azon, hogy nincs kész a házid, vagy hogy vasárnap este látsz neki a jövő heti tanulnivalónak. 
- Talán meglepő, de a vallásosság, a spirituális beállítottság is segít a stresszel való megküzdésben. 
- Többféle relaxációs módszer is van, melyeket elsajátíthatsz és szükség esetén pár perc alatt segítenek ellazulni nehéz helyzetekben.
- A társas támasz az egyik legnagyobb védőfaktor, ha nehéz helyzetbe kerülünk. Ezt megkaphatjuk családtól, barátoktól, osztálytársaktól, szakemberektől, közösségektől. Sok elmélet született azzal kapcsolatban, hogyan is hatnak ezek a tényezők - a lényeg, hogy aki mer bízni a másikban, annak a legnagyobb segítség nehéz helyzetekben az, ha van kihez fordulnia. Olyan valakihez, aki elérhető, lehet rá számítani...

Ugye neked is van ilyen?