LMBTI
2016. febr. 4., Szivárvány

Sziasztok!
Jómagam, aki ezeket a sorokat írom, már rég túl vagyok a tinédzser éveimen. Rég elfelejtettem, mit tanultunk biológia órán a mitokondriumokról. Lassan már nagymama korba lépek.

Soha nem fogom viszont elfelejteni gimnazista éveimből azt a véget nem érő szomorúságot, magamra hagyatottságot és sok évig tartó folytonos szorongást, ami a budapesti elit-gimnáziumban töltött éveimet jellemezte. Olyan furcsán éreztem magam, mintha légüres térben lennék. A társaim nem reagáltak a szavamra, nem értették, mit gondolok, mintha nem is ezen a bolygón éltem volna. Éreztem, valami nincs rendben velem, de nem értettem az okát, miért távolodtam el társaimtól és ők miért húzódtak el mellőlem. Nem voltunk egy hullámhosszon, ahogy mondani szokás.

Jóval később, már a rendszerváltás felé jártunk, amikor az addig teljes láthatatlanságba kényszerített emberek, a homoszexuálisok, mai szóval a melegek kezdtek a sötétségből, a kitaszítottságból a napvilágra lépni és a maguk helyét a társadalomban megkeresni, akkor kezdett nekem igazán derengeni, mi ennek a távolságtartásnak az oka.

Az ok, amiért eltávolodtak tőlem - a családom, szüleim, testvéreim, az általánosból a barátnőm és a gimis osztálytársaim – ma már tudom: nem vagyok egyértelműen heteroszexuális.
A lányokat szebbnek, szelídebbnek tartottam, és ők hordozták azokat a tulajdonságokat, amiből nekem kevesebb jutott, a megengedő, szerető anyai szív melegéből. Mikor én voltam gyerek, egyáltalán nem lehetett olyasmiről hallani, vagy beszélni, hogy egy felnőtt vagy diák nem a másik nemet kedveli. Az iskolaorvos sem kérdezett meg minket arról, miért érezzük magunkat elidegenedettnek a saját korosztályunkban.

A hatvan éves kor felé közeledve azonban már sok információt begyűjtöttem, rengeteg tudományos cikket elolvastam, számos könyvet beszereztem, amit a melegekről, leszbikusokról, biszexuálisokról, transzneműekről és interszexuálisakról tudni lehet. Ezért most a fontosabb tudnivalókat megosztanám veletek, ami életetek korai szakaszában hasznos lehet.
Először tisztázzuk talán az alapfogalmakat.

folytatjuk!