LMBTI – harmadik rész
2016. febr. 9., Szivárvány

Vegyük sorra, mik volnának azok a FEJLŐDÉSI FÁZISOK, amelyek a meleg, leszbikus, biszexuális, vagy transznemű serdülőt a gyermekkorból a felnőttkorba átvezethetik.

A gyerek, vagy a serdülő másnak érzi magát, mint a társai. A megfigyelések szerint ez akár 7 éves kortól is megfogalmazódhat egy gyerek fejében. Az okok számára tisztázatlanok, ugyanakkor nem képes szavakba önteni érzéseit, hiszen ebben a korban még nem rendelkezünk pontos fogalmakkal a szexualitásról, még csak tapogatózunk. Sajnos ehhez a zavarodott állapothoz sokszor alacsony önértékelés is társulhat, valamint elkerülő magatartás jellemző: inkább kihátrálnak a cikis helyzetekből, kerülik a konfliktust. A növekvő feszültség ugyanakkor mentális zavarokhoz, lehangoltsághoz, befelé forduláshoz, szorongáshoz, esetleg menekülési késztetéshez is vezethet.

A következő fejlődési fázis az addig stabil énkép (identitás) összezavarodása. A kamasz az azonos nemű társakra reagál, az ellenkező nem azonban hidegen hagyja. Nem biztos, de felmerülhet a gondolat, talán én is homoszexuális vagyok? A korábbi énkép fölborul, és a diák nem tudja, mibe kapaszkodhat bele. Lelki válságba eshet nagyfokú szorongás kíséretében. Olykor bűntudat is társul a belső kétségekhez, magába zárkózik, elszigetelődik társaitól. A pozitív énkép és a helyes út megtalálását nagyban akadályozza, hogy a társadalomban alig vannak látható, követhető, sikeres meleg és leszbikus példaképek, akiket önmagunk elé állíthatnánk. Ebben sajnos az egyházak, a média, az iskola és a társadalom felelőssége is tetten érhető.

A harmadik szakasz: a meleg identitás felvállalása
Ebben a fázisban a kamasz – miután megvívta belső harcait és ráébred saját valódi szexuális orientációjára és el is fogadja, hogy ő "más", vagyis hogy "meleg" – eléri azt az érettségi fokot, amikor nem akarja tovább titokban tartan melegségét és a barátok, egyes családtagok, ismerősök, fontos és kevésbé fontos személyek előtt fel is vállalja melegségét. Kutatók szerint a meleg fiatalok legnehezebb feladata, hogy magukban a korábbi heteroszexuális identitást és elvárásokat lebontsák, és helyette megtalálják és felépítsék a saját meleg identitásukat, mely a többségtől eltérő.

Ekkor kezdenek ismerkedni más leszbikus és meleg fiatalokkal, és szert tesznek az első szexuális élményekre, tapasztalatokra. Már itt figyelmetekbe ajánlom, hogy akár kellemes, de sok kellemetlen, fizikai fájdalmakkal járó élményt is be lehet gyűjteni. Ezért tanácsos előzetesen az internetről, kiadványokból, tapasztaltabb barátoktól megbízható és ellenőrzött információkat begyűjteni.

Sokan nem tudják, hogy az óvszer használata nem csak a genitális és anális, de az orális aktus alatt is "kötelező" lehet, ha szeretnéd magad távol tartani olyan szexuális úton terjedő fertőzésektől, mint a szifilisz, vagy a HIV-fertőzés és társaik. Rendkívül fontos a saját egészséged és további életkilátásaid szempontjából, hogy melegségedet a gyermekorvos és később a családorvosod előtt is vállalni tudd. Az időben az orvos tudomására hozott információ ugyanis később az életedet mentheti meg! (az óvszerről lásd külön cikkünket itt)

 

Folytatjuk!