AndroiDiéta
Iskolai ebéd előírások Európában
2013. jún. 10., Eufic

Nemrég adtunk hírt a hazai iskolai étkeztetést szabályozni kívánó jogszabályról. Egy kis szemlézés arról, hogy mi a helyzet az EU-banNemzeti iskolai étkeztetési előírások
Számos európai országban törvények segítik az iskolákat a kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú étkezések biztosításában, amelyek egyúttal az adott nemzet általános étkezési kultúráját is tükrözik. Gyakran előfordul, hogy az ebédet önkiszolgáló étteremszerű környezetben fogyasztják, ahol a gyerekek egy központi kiszolgálópontból kapják az ételt pl. Finnországban, Svédországban és Olaszországban.

Finnországban és Svédországban, ahol minden iskolai étkezés teljes mértékben a kormány által finanszírozott, az ebédek követik a nemzeti táplálkozási irányelveket, beleértve a „tányér modellt”. Egy példaétkezés kerül bemutatásra, hogy útmutatóként szolgáljon a gyerekek önkiszolgálásához. A svédországi iskolák web-alapú értékelési eszközt fognak kapni.

Angliában sokféle ételt kínálnak ebédidőben, melyekben az élelmiszerek és a tápanyagok is szabályozottak. Korlátozott a magas só-, cukor-, és zsiradéktartalmú ételekhez való hozzáférés lehetősége (pl. a bő zsiradékban sült ételekből nem lehet két adagnál többet fogyasztani egy héten), valamint támogatják a tápanyagokban gazdag ételek fogyasztását (pl. naponta legalább egy adag gyümölcs és egy adag zöldség áll rendelkezésre). Egy átlagos iskolai ebéd során kiszolgált ételnek és italnak 14 különböző tápanyagra meghatározott kritériumnak kell megfelelniük.

Franciaországban minden egyes iskolai ebédnek tartalmaznia kell egy főételt (amely hús-, hal-, tojás-, belsőség- vagy sajtalapú), köretet, egy tejterméket és egy előételt vagy desszertet. A táplálkozási előírások szabályozzák, hogy egy 20 étkezéses cikluson belül milyen gyakran szolgálhatják fel az ételeket. Például a cikluson belül legalább 10 étkezést főtt zöldségnek kell kísérnie; 10 étkezést hüvelyesnek, keményítős élelmiszernek vagy gabonafélének; 8 étkezést pedig friss gyümölcsdesszertnek. Az adagnagyságok étel- és korcsoport szerint vannak meghatározva.

Néhány országnak – köztük Norvégiának, Dániának, Hollandiának és Belgiumnak,- nincs kötelező iskolai étkeztetési rendszere. A legtöbb országban (kivéve Finnországot) az iskolák lehetővé teszik a gyerekeknek, hogy bevigyék saját csomagolt ebédjüket.

Mi kerüljön a kiegyensúlyozott ebédcsomagba?
Bizony nehézséget okoz egészséges ebédet csomagolni, ám a következő javaslatok hasznos útmutatást nyújtanak

Legalább egy adag gyümölcsöt és egy adag zöldséget (egy maréknyit, nyersen vagy főtten).Egy adag keményítős élelmiszert (pl. kis cipót/zsemlét/kiflit, pitakenyeret, tortilla tekercset, tésztafélét, rizst) – lehetőség szerint teljes kiőrlésű változatokat.

Egy adag tejterméket (pl. félzsíros tejet, sajtot, joghurtot).

Egy adag fehérjealapú élelmiszert: húst (pl. csirke, lezsírozott marha, vagy alkalmanként olyan húsipari termékeket, mint a sonka vagy a kolbászfélék); halat (olajos húsút pl. lazacot vagy szardíniát, legalább háromhetente egyszer); tojást; vagy hüvelyeseket.

Elegendő folyadékot: vizet, gyümölcslevet, vagy félzsíros tejet.

Ötletek nassolnivalókhoz: sótlan olajos magvak/diók/mogyorófélék; friss vagy aszalt gyümölcsök; hasábokra vágott zöldségfélék sajttal vagy hummusszal; kis csomag sózatlan, sütőben sült burgonyaszirom; gyümölcs alapú sütemények és lágykekszek. Az étkezések változatossá és vonzóvá tétele érdekében ezek időről időre benne lehetnek a csomagban.

Az ebéd élvezete
 Európa szerte az iskolai ebédek előírásai csak akkor lesznek sikeresek, ha a tanulók úgy döntenek, hogy elfogyasztják azokat! Ezt a szempontot mostanáig nagyon elhanyagolták az iskolai étkezések kifejlesztésében. Ezért, most az élelmezési szolgáltatás tervezésének kezdetétől bevonják a gyerekeket, beleértve az ízek kipróbálását. A szülőket is arra ösztönzik, hogy szóljanak bele az iskolai étkeztetési politikába. Az étkezési környezetben történő változások szintén javíthatják az ételválasztást, csökkenthetik a sorbanállási időt és támogathatják a társadalmi interakciót. Fontos, hogy az iskolai étkezésekre való koncentrálás részét képezze az iskolai egészségmegőrzésnek.

Tudtad?
A kiegyensúlyozott iskolai étkezések összefüggést mutatnak a jobb tanulmányi eredményekkel és a kevesebb betegség miatti hiányzással.