Terhességmegszakítás
2012. febr. 2., Dr. Timmermann Gábor

Ezt a naturális összefoglalót csak erős idegzetűeknek ajánlom! A megszakítás módszereiről és lehetséges szövődményeiről olvashattok.

A terhességmegszakítások módozatai
Ma Magyarországon a kivitelezés módja függ a terhesség korától.
A 6. terhességi hétig:
1. “Menstruációszabályozás”: Lényege a méh tartalmának kiszívása. Ehhez egy vékonykatétert és egy 50 ml-es fecskendőt használnak. Nem kell hozzá legtöbbször méhnyak- tágítás, fájdalomcsillapítás, műtéti körülmény. A szövődmények, mellékhatások számaminimális. A módszert alkalmazzák terhesség nélkül a menstruációs vérzés kiszívására is,ami a menses öt napját öt percre rövidíti (innen a neve). Magyarországon erre a célra nemhasználatos, mivel túl sok a fertőzéses szövődménye.
2. Korai gyógyszeres eljárások:
• Mifepristone (progeszteron antagonista) adásával a terhesség elhal.
• Prosztaglandinnal (méhösszehúzódást okoz) a terhesség kilökődik. Komoly vérzést,görcsöket, fekvőbeteg ellátást igényelhet az esetek 10%-ában.
• Folsav antagonista methotrexat szintén alkalmazható magzatelhajtásra, főként méhenkívüli terhesség konzervatív kezelésére használják.
A gyógyszeres vetélésindukció módszereit nem kívánt terhességek esetén nem használják. Alegoptimálisabb és legolcsóbb módszernek tartom. Sajnos néhány éve a Szülészet-Nőgyógyászati Szakmai Kollégium nem engedélyezte a mifepristone és a prostaglandinoktörzskönyvezését terhességmegszakítás céljára. Az ilyen gyógyszerek hozzánk legközelebbAusztriában érhetők el.
A 6-12. terhességi hétig:
Ebben az időszakban a művi abortusz a méhnyak kitágításából (mechanikus: Hegar-féletágító pálcasor, ozmotikus (nagy nedvszívású lamináriák) vagy kémiai (Rivanol feltöltés,prosztaglandinok) és a méhüreg kiürítéséből (vákuumos kiszívás, méhkaparás) áll.Jelenleg a legkíméletesebb mód a méhnyak lamináriákkal, vagy prosztaglandinnal valótágítása után a narkózisban (altatásban) végzett vákuumaspiráció, majd a méhűr kürettkanállal való átkaparása.
A 12-24. terhességi hétig:
A középidős terhességek megszakítása rendszerint a tapasztalt szakembert is próbára teszi. Amódszer a vetélés gyógyszeres indukciójából, a nyakcsatorna kitágításából, oxitocininfúzió (fájáskeltő hormon), vagy prosztaglandin tartalmú infúzió (pl. Nalador) hatásárabekövetkező vetélésből és altatásban a műszeres befejezésből áll. A gyógyszeres indukciótörténhet: méhüreg felöltése Rivanol-oldattal, magzatburok feltöltése 20%-os sóoldattal, melyelpusztítja a magzatot, prosztaglandinnal kombinálva. Ausztriában a középidős vetélésekindukciója előtt a magzat szenvedéseinek megkönnyítésére a magzat szívébe ultrahangvezérlés mellett KCl oldatot injekcióznak, ami szívmegállást okoz.

Lehetséges szövődmények:
A terhességi kor előrehaladtával nő a beavatkozás kockázata, ezt fontos tudatosítani aprevenciós munka során a lányokban.
• Méhfal perforáció: előfordulása: 1-4 ezrelék. Komoly vérzést, esetleg laparoscoposműtétet, legrosszabb esetben csonkoló műtétet eredményezhet. Előfordulása fordítottanarányos a terhesség korával és a műtétet végző szakember gyakorlottságával.
• Magzatrész visszamaradása: vérzést, lázat, gyulladást okoz. Az esetek 3 ezrelékében nemsikerül a terhességet elsőre megszakítani, ilyenkor a terhesség folytatódhat, s újbóli műtétszükséges.
• Fertőzés (1%).
• Nyakcsatorna sérülése: tág cervix állandó folyást, krónikus gyulladást okoz, újbóliterhesség vetéléséhez, koraszüléshez vezet.
• Meddőség: esetleges méheltávolítás, Ashermann-szindróma (méhüregi összenövés),gyulladás okozta petevezeték-elzáródás.
• Rh-szenzibilizáció Rh-negatív anyáknál, ha a magzata Rh-pozitív volt és nem kapellenanyagot.
• Lelki következmények: pszichózis, öngyilkosság, önkárosítás gyakoribb előfordulása azabortusz után. Következmény, vagy csak hajlam a nem kívánt terhességre? Nem bizonyított.