Soványabb leszel, ha cigizel?
2012. jún. 4., Dr. Klujber Valéria

A dohányzásról való leszokás után a legtöbb ember meghízik.
Ez TÉNY. 
Azt jelenti ez, hogy aki rászokik a cigire az soványabb marad?

A leszokást követő elhízásnak több oka van.
Az egyik, hogy a dohányzáskor megszokott száj körüli matatás helyett kell valami. Ez a „valami” legtöbbször az evés. A több evés ugyebár több kalóriát jelent, ami egyértelműen súlynövekedést okoz.
Némelyekből a nikotin-hiány váltja ki a gyakoribb evést, amivel a szervezet tulajdonképpen a nikotint szeretné pótolni.
A dohányzás mellett legtöbben kevésbé érzékelik az ízeket. Ezen javít a dohányzás elhagyása, ami miatt esetleg többet ehet a korábbi dohányos.
Azoknál, akik korábban evés helyett (is) dohányoztak, a dohányzás elhagyása után esetleg csak az IDEÁLIS testsúly áll be és ez jelenthet testsúly-növekedést.

Egy finn iker-vizsgálat igazolta, hogy azok a tizenéves lányok, akik már iskolás korban elkezdtek dohányozni, felnőtt korukban gyakrabban lesznek kövérek, mint a nemdohányzók.

Suoma Saami és munkacsoportja Helsinkiben 4000 finn ikret vizsgált. A kutatók 1975 és 1979 között azoknak az ikertestvéreknek küldték ki kérdőívüket, akiknek abban az időszakban volt a 16. születésnapja. További, még részletesebb adatokat gyűjtöttek az ikrekről, amikor már huszonhét évesek voltak.

A fiúk adatainak értékelése során a dohányzási szokások és a testsúly alakulása között semmiféle összefüggést nem észleltek. A lányok vizsgálata viszont igen meglepő eredménnyel járt: a tizenéves korukban már napi 10 cigarettánál többet elfüstölő lányok haskörfogata átlagosan négy-öt centivel meghaladta nemdohányzó kortársaikét. A vizsgálat különleges értékét az adta, hogy ikrek adatait tudták összehasonlítani, vagyis a genetikai tényezők azonosak voltak.

A tanulmányban résztvevő finn fiatalok fele soha nem dohányzott, 12 százalékuk pedig tizenévesen kezdett cigarettázni. A fiúk 16 százaléka, a lányok tíz százaléka szívott naponta tíz cigarettánál többet. A húszas életévek táján már megjelentek a testsúlyproblémák. A 24. születésnapon a fiatal férfiak 24 százaléka, a nők 11 százaléka túlsúlyt cipelt. A férfiaknál a nemdohányzók és a dohányosok között a súlytöbblet azonos gyakorisággal fordult elő. A hölgyek körében viszont egyértelműen kimutatható volt, hogy a napi tíz cigarettánál többet szívók esélye az elhízásra a kétszeresnél is nagyobb lett.

Itt elolvashatod az egész cikket.

Tudtad?A nikotinelvonás követően jelentkező testtömeg-növekedés 70%-a megnövekedett kalória-bevitel számlájára írható.

Arra azonban nincs adat, hogy a rászokás egyben fogyást is jelent.
Biztosan megéri a dohányzással biztosan megszerzett betegség-kockázat a feltételezett súlycsökkenést? Annyi módszerrel le lehet fogyni, a dohányzás káros hatásai azonban visszafordíthatatlanok.