Aki lassan eszik előbb jóllakik
2023. jan. 12., Henter Izabella

Fontos infó az ünnepek alatt felszedett plusz kilók leadásához.

 

Tudtad?

Ha elkezdesz enni, többek között emelkedik a vércukrod és a zsírszövetekből felszabadul egy leptin* nevű hormon is. Hatása lassú, legalább 15 percre van szüksége ahhoz, hogy az agyban jelezze jóllaktál, elég volt.

Aki lassan eszik, és figyeli a leptin megérkezését az agyba, azaz a jóllakottság érzését időben észreveszi, az előbb jóllakik.

Aki habzsol, kapkod, netezik, újságot olvas, TV-zik evés közben, annak elterelődik a figyelme és nem érzékeli a „stop” jelzést, így a szükséges mennyiség többszöröse is elfogyasztható. Egyéb tényezőkkel ez vezet az elhízáshoz, többféle betegséghez, kellemetlen tünetekhez.

A mindennapokra lefordítva szembesülhetünk vele, hogy nem tudom begombolni a nadrágomat, szorít a farmer, hurkák gurguláznak a derekamon, a lépcsőházban már a másodikra érve szuszogok, ha futok a buszhoz leizzadok, kiveri a só a ruhámat...

*Leptin: Hormon, ami a hipotalamuszon (fontos agytörzsi struktúra) keresztül fejti ki a hatását, ezenkívül más speciális agyi területeken is vannak receptorai.Visszajelez aköztiagyba a szervezet zsírtartalmáról és kihat a táplálékfelvételre.  Felelős a koplalás elkerüléséért. Amint csökken a kalória bevitele és összemennek a zsírsejtek, a leptin termelése is visszaesik. Ez lassítja az anyagcserét, hogy több energiát takarítson meg és megnöveli az étvágyat, hogy több energia jusson a szervezetbe. 

A leptin az étvágyat az agy megfelelő szabályozó területeiben receptorokon keresztül szabályozza. Ha a leptin receptorhoz kötődik, akkor telítettség érzetét váltja ki és az étvágy csökken. Ha azonban kevés a leptin, kevesebb receptor van kötött állapotban az éhségérzet pedig egyre fokozódik. Nemcsak az étvágyat befolyásolja, hanem az energiafelhasználást is, jelentősen fokozva azt. 

A tudósok szerint a leptin a felelős azért, hogy milyen ételeket tartunk kívánatosnak.