Az iskolai lövöldözésekről
2023. máj. 24., Várnai Dóra

Az elmúlt hetek szomorú eseménye a Belgrádban történt iskolai lövöldözés. Bár többnyire az Egyesült Államokból hallunk ilyen esetekről, ha utánaolvasunk, meglepődünk, hogy Európa számos országában több alkalommal is előfordult már, hogy egy tanuló fegyverrel megölte vagy megsebesítette iskolatársait vagy az iskolában dolgozó felnőtteket.

Miről is van szó?

Az iskolai lövöldözés (school shootings) olyan erőszakos incidensre utal, amelyben egy vagy több személy lőfegyverrel támad diákokra, tanárokra vagy alkalmazottakra egy iskolában vagy oktatási intézményben. Ezeket az eseményeket tragikus jellegük és az érintett közösségekre gyakorolt ​​jelentős hatásuk jellemzi.

Miért történik?

Az iskolai lövöldözés hátterében összetett okok állnak, és esetenként változhatnak. Fontos megjegyezni, hogy NINCS EGYETLEN olyan tényező, amely ezen tragikus eseményeket egyértelműen magyarázná. Sokan szeretnék például az online játékokat felelőssé tenni, mert azt szeretnék hinni, hogy ha van egy ok, és ha azt az okot elkerülik (pl. nem engedik játszani a gyermeküket), akkor elkerülhetik a bajt. Sajnos ez nem ilyen egyszerű.

Az alábbi tényezők valószínűleg hozzájárulnak az iskolai lövöldözésekhez:

  • Az elkövetők mentális egészségügyi problémái: Több iskolai lövöldözés elkövetője küzdött pszichológiai problémákkal pl. depresszió, szorongás, antiszociális személyiségzavar.
  • Elmagányosodás és bántalmazottság: Előfordulhat, hogy a népszerűtlen, magányos diákok, főleg akiket rendszeresen bántottak társaik (esetleg családi erőszak áldozatai) fokozatosan idegennek, kitaszítottnak, reménytelennek érezhetik magukat, ami haraghoz és bosszú megtervezéséhez vezethet.
  • A lőfegyverek könnyű elérhetősége (pl. van otthon) növeli a fegyveres támadás bekövetkezésének valószínűségét. Az Egyesült Államokban a magántulajdon védelme kulturális okok miatt prioritást élvez és sok ember számára teszi lehetővé a fegyvertartás. Szerbiában a délszláv háború után maradt sok lőfegyver magánkézben.
  • Ha a fiatal rendszeresen találkozik olyan családi, iskolai, vagy online közösséggel, amely az erőszakot népszerűsíti vagy dicsőíti, nagyon könnyen megengedővé válik az agresszióval szemben és nem veszi figyelembe annak lehetséges következményeit.

Hogyan jut el valaki idáig?

Az iskolai lövöldözés alapja végsősoron tehát az, hogy valaki az erőszakban, mások halálában, lemészárolásában látja a megoldást a problémájára. Az eseményhez vezető folyamatban helye van a negatív érzelmeknek, a másoktól való elfordulásnak, elmagányosodásnak. A legfontosabb azonban egy folyamatos beszűkülés, ami azt jelenti, hogy egy idő után a személy minden érzelme, gondolata, megszállottsága a tervezett lövöldözés felé fordul. Ez egy hosszú folyamat, nem egyik napról a másikra következik be. Az is előfordul, hogy az elkövető még információt is kiszivárogtat közelgő tettéről pl. elejt egy-egy megjegyzést (pl. „Lehet, hogy már nem lesz több osztálykirándulás” stb.) vagy elöl hagy egy újságcikket. Ez tulajdonképpen segítségkérés: egyszerre fókuszál tettére, de azt is szeretné, hogy valaki megállítsa ebben és segítsen neki. A lövöldözés nemcsak lelki- gondolati tervezést igényel, sok praktikus előkészület is jellemzi (be kell szerezni a fegyvereket, ismerni kell az iskolai napirendet). Az elkövetők sok esetben úgy érzik, hogy mások megölésével igazságot szolgáltatnak, de mivel tudják, hogy számukra sincs kiút sem a szörnyű tettükből, sem az ahhoz vezető problémákból, vagy maguk is öngyilkosok lesznek, vagy úgy rendezik a helyzetet, hogy a rendőrök velük is végezzenek.

Hogyan lehet megelőzni az iskolai lövöldözéseket?

Az iskolai lövöldözések megelőzése sokrétű megközelítést igényel, különféle felek (iskolák, közösségek, családok és kormányzati szervek) együttműködésével.

Néhány szempont:

  • Az iskolai bántalmazás megelőzése, kezelése: fontos lenne, hogy minden iskolában működjenek kortárs bántalmazást megelőző programok. Ilyen hazánkban a Békés Iskolák vagy az ENABLE program, ezek azonban kevés intézményben vannak jelen. Fontos alapelv, hogy senki semmilyen ok miatt nem érdemli meg, hogy bántsák és senkinek a bántásához nem szabad csatlakozni sem az iskolában, sem online. A bántalmazás esetén szólni kell egy felnőttnek és meg kell próbálni csökkenteni az áldozat rossz érzéseit.
  • Biztosítani kell, hogy a tanulók hozzáférjenek minőségi lelki egészségszolgáltatásokhoz pl. iskolapszichológus, fejlesztők, tanácsadók.
  • Segíteni kell abban, hogy az iskola dolgozói és tanulói megismerjék az erőszak jeleit és képesek legyenek segítséget kérni.
  • Ezek mellett felelős fegyverellenőrzési intézkedések szükségesek, soha nem szabad lőfegyvert elöl hagyni, megfogni. Ha valakinél fegyver (akár kés, puska stb.) van az iskolában, vagy erről beszél, azonnal szólni kell egy felnőttnek.
  • Ha bajban vagy, megosztanád valakivel gondolataidat, érzéseidet hívd a Kék Vonalat a 116 111-en. Általános segélyhívó: 112.