A maszk-divaton túl
2022. febr. 1., Dr. Klujber Valéria

Mit mond rólad, hogy milyen maszkot hordasz?

Már szinte megszoktuk, hogy hordani kell, csak az a kérdés, hogy milyet.


Ha egyszerű sebészi maszkot hordasz, akkor alapvetően a többiekre vagy tekintettel, vagy a szabályra. Így az általad ürített vírusokat fogod fel leginkább a maszk belső felületén. Gyakran kell cserélni! 3-8 óránál tovább nem lesz hatásos. Ha már beteg voltál korábban, akkor ez megfelelő választás lehet, hiszen a maszk kötelező és lehetsz vírusürítő hetekig is, anélkül, hogy tudnád. Fontos a megfelelő illeszkedés, különösen az orr körül.

Ha textil-maszkot hordasz, akkor minden attól függ, hogy milyen az a szövet. Ha csak valami vékony rugalmas műszál, akkor az is lehet, hogy semmit sem ér. Ha dupla, vagyis legalább kétrétegű és pamut, akkor talán védi a környezeted és valamennyire téged is. Érdemes vasalható anyagból venni vagy csinálni, hogy fertőtleníteni lehessen a lehető legegyszerűbben. Ha begyömöszölöd a táskádba használat után, akkor jó eséllyel túlélhetnek rajta a vírusok a nedves környezetben. Másnapig szinte biztosan.

Arról, hogy melyik felületen meddig marad életben a vírus, olvashatsz itt:
https://semmelweis.hu/hirek/2020/03/18/egyes-feluleteken-tobb-napig-is-fertozokepes-marad-az-uj-koronavirus/

Ha FFP2-es maszkot hordasz, akkor a környezeteden túl magadat is véded. A belélegzett levegőt is megszűröd valamennyire, így kevesebb vírusrészecske jut az orrodba-tüdődbe. Talán annyival még elbánik az immunrendszered. Ha teheted, akkor mondd el a szüleidnek-nagyszüleidnek, hogy lehetőleg ilyet viseljenek zárt térben, nagyobb közösségben (tömegközlekedésben). Ez a legjobb, mindenkinek. A hordhatósági időre figyelni kell, nem lehet hetekig egy maszkot viselni! A gyakran látható KN95-ös maszkok hordhatósági ideje pl három nap, megszakításokkal.

Ha a maszkod szelepes, akkor nem érdekelnek a többiek, gyakorlatilag rájuk fújod a kilégzett levegőt, esetleg a vírusokkal együtt. Csak arra koncentrálsz, hogy te ne fertőződj meg. Ez közösségben nem valami szimpatikus. Akinek ilyen a maszkja, azt kerüld el!

A kép forrása: ficakshop.com

További infók a jelölésekről:

https://www.ogyei.gov.hu/osszefoglalo_az_arcszajmaszk_gyartok_illetve_forgalmazok_szamara___20200316

https://truetrade.hu/blog/reszecskeszurok_jelolese_es_alkalmazasi_terulete.html

Részletes, angolul: LINK

Filtering Facepiece Respirators FAQ: General Public - 3M